Vlad Filat și-a tras-o singur, din nou

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Incredibil! Acesta e cuvântul. Vlad Filat, liderul PLDM, a făcut o gafă incredibilă. A vrut să-și facă „dreptate” la CEDO și să arate că decizia din aprilie anul trecut a CC, prin care i s-a interzis să mai fie prim ministru‎ este una ilegală și a obținut o lovitură devastatoare pentru imagina lui. CEDO i-a respins plângerea, certificând în acest fel că CC nu i-a încălcat lui Filat nici un drept.

Vlad Filat este absolvent al Facultății de Drept. Nu din Chișinău. Ci chiar a celei din Iași, acolo unde, culmea, a fost coleg cu Alexandru Tănase, cel pe care l-a atacat acum la CEDO pentru decizia prin care a fost pus pe tușă. Eu nu știu ce note aveau cei doi foști colegi de facultate și prieteni, dar azi știu că Filat a rămas repetent atât la capitolul cunoștințe juridice, cât și la capitolul abilități politice.

PLDM e plin de juriști, unul este chiar Oleg Efrim, care e tocmai ministrul Justiției. Sunt sigur că a avut și el o contribuție substanțială la acest moment rușinos pentru PLDM și Șăfu’, putea cel puțin să-l salveze de la acest moment delicat, dar ceva îmi spune că după modelul pupincurismului de la noi din politică, acesta chiar l-a încurajat pe șeful său să-și caute „dreptatea” la CEDO, lăsându-l să se descurce singur mai târziu cu eșecul respingerii dosarului.

Vlad Filat s-a făcut de ras și și-a făcut de râs partidul prin această plângere la CEDO. Sigura că orice om are dreptul să-și caute dreptatea unde vrea. Chiar și cetățeanul Vlad Filat. Doar că el nu se vrea un simplu cetățean, EL este EL! EL a implicat și PLDM, care se trezește în plin an electoral că o acțiune pe care au întreprins-o împotriva Moldovei, e declarata INADMISIBILĂ de cea mai importantă instanță europeană. PLDM ne vorbește de Europa, de modele europene, iar astăzi se trezește cu o palmă tocmai din partea uneia dintre cele mai importată instituție europeană. Înțeleg că nu cei din PLDM au vrut sa atace Moldova la CEDO, înțeleg că mulți de acolo nu au nici o vină că au fost târâți în această acțiune rușinoasă, dar asta nu-i scutește de participarea la acest eșec penibil.

Presa și analiștii au scăpat un element important din răspunsul CEDO către Filat

Pana la decizia CEDO de a-l trimite pe Filat în banca lui, decizia CC era una încă destul de controversată în societatea moldovenească, juriștii, ca de obicei, aveau păreri împărțite, uneori și în funcție de simpatiile politice pe care le au. Noi asistăm la acest schimb al argumentelor. De astăzi însă, decizia CC este certificată INTERNAȚIONAL, de cea mai importantă instanță internațională în acest domeniu, Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Și datorită cui? Asta e culmea, datorită lui Filat, al vostru Vlad Filat!

La majoritatea loviturilor pe care le-a primit liderul PLDM, Vlad Filat, asistăm la încă una pe care singur și-o administrează, la un autogol. El a fost cel care s-a dat mare și a atacat CC la CEDO, el a fost cel care se plimba pe la televiziuni și le spune cetățenilor cum va spulbera judecătorii CC la CEDO, el a fost cel care și-a ridicat toată Europa în cap, după ce a încercat să demită judecătorii împreună cu comuniștii pentru că s-a enervat când a fost scos pe tușă. El este cel care astăzi se face de râs și își autoadministrează un șut dur în propriul posterior, care îl arunca într-o zonă rușinoasă a acțiunilor politice.

Dacă Filat a reușit să-și blocheze dosarul de la CNA trecând instituția sub Guvern, făcând un „parteneriat” strategic cu Plahotniuc apoi, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acesta a primit o lecție europeană care să-i ajungă pentru toată viața politică, dacă mai putem spune că el are o viață politică. La CEDO nu au mai funcționat înțelegerile, acolo influența Vlazilor și înțelegerile politice nu funcționează.

Mie mi se pare încredibilă prostia lui Filat, pur și simplu nu înțeleg cum a putut să-și marcheze așa autogol rușinos. Mă aștept ca liderul PLDM să facă o gafă și mai mare și să acuze CEDO de influențe politice sau să justifice penibil decizia usturătoare pe care a primit-o.

CEDO este tocmai instituția care i-a dat dreptate lui Filat în lupta lui cu PCRM, pe vremea când se lupta cu ei, nu făcea înțelegeri. CEDO îi da peste nas lui Filat tocmai pentru un atac antieuropean la Curtea Constituțională, după ce împreună cu aceeași comuniști a încercat de data asta să-i demită pe judecătorii CC. Iată ce diferit e comportamentul liderului PLDM la doar câțiva ani distanță.

Vin alegerile, ce sa mai înțeleagă oamenii din comportamentul liderilor politici?! Și încă îi mai vedem pe aceștia cum își exprimă îngrijorarea că procentul indecișilor este foarte mare, că oamenii nu sunt hotărâți. Dacă partidele coaliției o să continue să se bată între ele, dacă PLDM va continua războiul cu Chirtoacă și PL, surprizele vor fi pe măsură la alegeri. Și cred că războaiele adevărat în Coaliție încă nu au început.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii