Vlad Filat și-a pierdut limitatorul bunului simț

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Desi cunoaste schemele criminale in care este implicat, precum si a citit de cateva ori Decizia Curtii Constitutionale, Vlad Filat a venit in fata colegilor de alianta, ca un miel, si s-a rugat sa fie acceptat in calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova. Evident, a primit un refuz politicos si cu multe intelesuri.
Rugamintea lui Filat, o preconditie de incepere a negocierilor pentru formarea majoritatii democrate, a fost de fapt o stangacie.
Depasirea bunului simt vine tocmai in momentul cand Moldova are nevoie de liniste si de dezvoltare economica. Nimanui nu arde acum de solutionarea problemelor de imagine si nici de alte lucruri de acest gen. Mai mult, Vlad Filat s-a cerut premier tocmai acum, cand si in regiune avem o situatie politica destul de grea, deloc agreata de europeni.
Daca este sa dam cu ochiul peste Prut, acolo tot este un premier, inculpat deja, care nu vrea sa plece din functie cu binisorul. Opunerea premierului roman nu este vazuta cu ochi buni din ograda mai multor state europene. 
Mai lipsea sa ajunga si la noi un premier corupt in fruntea Statului si ne aranjam frumos in fata tuturor donatorilor straini. Am fi stat drepti ca niste prosti in asteptarea ajutoarelor si reformelor, cu un premier demis pentru fapte criminale. Ce sa mai… parca am fi de azi.
Filat trebuia sa se gandeasca la ceea ca Moldova are nevoie acum de credibilitate in fata partenerilor externi, nu de El in fruntea Guvernului. Situatia sa, mai ales dupa retinerea si inculparea rudelor pentru spalare de bani, nu este deloc un avantaj in fata europenilor si americanilor. Ar fi fost o palma data acestora, mai ales dupa ce din 2009 pana acum s-au mimat toate reformele, iar Filat mintea donatorii de fiecare data ca lucrurile merg inainte, insa putin mai greu. De fapt, lucrurile nu au mers bine niciodata, iar Filat si urmatorii sai premieri doar au inscenat reformele si au spalat banii donati in aceste scopuri. E grav, dar aceasta este realitatea zilei de azi.
Sa nu uitam si faptul ca Filat ar putea fi inculpat curand in cazul spalarii banilor de la BEM.
Ce ne facem noi cu un asa premier in fruntea Țării? Din nou sa tragem cu rusinea in fata UE si Statelor Unite? Din nou lasam lucrurile din tara pe un termen de doua luni si ne apucam de renegociat candidatura noului premier? Nu! Mai bine punem acum un premier bun, care sa lucreze si sa nu fie arestat peste cateva saptamani. Nu vrem sa ne dam de rusine chiar cu totul.
Vazut ca este pus la gard, Filat testeaza acum opinia publica si informeaza ca Maia Sandu ar putea fi urmatorul premier. Aceasta informatie este difuzata intens prin sursele media ale PLDM, procurate/create cu banii furati de la BEM.
Daca este sa ne referim la candidatura Maiei Sandu, cu siguranta am putea spune ca nu este un candidat de agreat.
Maia Sandu este ca o pisicuță tinuta mult timp la intuneric, apoi scoasa in lume, speriata pana si de propria umbra. Se teme de cuvintele proprii si arata pe ea ca este o persoana retrasa, care nu poate conduce o echipa cu responsabilitate.
Maia S. nu ridica glasul nici cand se uita in oglinga. Asadar, nu are cum sa ridice glasul la un coleg din Cabinetul de ministri. Pe scurt, Maia Sandu ar putea fi asemanata cu un mulău.
Ce stie sa faca Maia Sandu? Stie sa vorbeasca incet si atent la TV, insa nu stie cum sa elimine coruptia din sisteme. Nu a reusit sa o desfiinteze din educatie, asa ca nu va reusi sa o alunge si din celelalte ministere, in special de la MAI-ul lui Balan.
Moldova are nevoie acum de un premier priceput in economie, in probleme sociale, in justitie. Aceste sectoare sunt cele care au nevoie de reforme adevarate, nu de inscenari de doi bani. Maia Sandu nu va face nimic in acest domeniu, deoarece nu este competenta.
Urmatorul premier ar trebui sa fie agreat de toate partidele din Alianta, chiar daca va fi propus de PLDM.

Comentarii