Vlad Filat nu mai poate fi Prim-ministru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constituțională (CC) a declarat că Decretul Președintelui Timofti de al desemna pe Vlad Filat la funcția de Prim-ministru este neconstituțional. Motivul invocat de Curte este că Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Decizia CC a fost luată cu votul unanim al judecătorilor. Totodată, Preşedintele R. Moldova are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată.

Curtea s-a expus pe marginea acestui fapt la solicitarea Partidului Liberal care azi la ora 12:00 organizează o conferinţă de presă în acest sens. De asemenea, la ora 15:00 Vlad Filat va ieși cu o declaraţie de presă.

Sînt curios care vor fi contra argumentele. Se pare că efortul lui Filat de ai convinge pe democrați și restul să-l voteze au fost în zadar, iar reformatorii din PL ce au dorit să se mențină la guvernare și erau gata să voteze realegerea lui Filat, acum vor da din buze.

Am întîlnit undeva propunerea ca în Constituție să fie scris expres că în cazul cînd un Premier a fost demis pe moțiune de cenzură, acesta să fie lezat de dreptul de a mai candida la această funcție. Îmi place ideea și cred că astfel să fie exclus din start orice acțiunini de șantaj politic, interese de partid și  ambiții ce contravin cu interesul poporului.

M-am expus de mai multe ori pe blog că Filat ar trebuie să renunțe la dorința de a mai fi Premier și să plece în liniște. Încăpăținarea lui iată la ce a adus. Cel mai mare dușman al nostru sîntem chiar noi …

Cam asta

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii