Vlad Filat între şantaj, promisiuni şi iniţiative „uitate”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Premierul Vlad Filat ameninţă colegii de alianţă că va demisiona dacă Parlamentul nu aprobă noul proiect al Legii privind egalitatea de şanse (antidiscriminare). Avertizarea lui nu a fost luată însă în serios nici de colegii de breaslă, nici de către mass media. Aşa cum a explicat Marian Lupu, Vlad Filat „s-a scăpat” cu această declaraţie, care „nu este o premieră”. Filat a făcut deja tradiţie să-şi anunţe posibila demisie …dacă …ceva nu merge aşa cum crede necesar. E firesc ca un şef al Cabinetului de Miniştri să plece dacă Parlamentul nu-i acordă sprijin politic în chestiuni esenţiale, cum ar fi anumite reforme, aprobarea bugetului etc. La noi sună însă aceste „mesaje” doar ca o încercare de a se contrapune deputaţilor în cazul anumitor subiecte, nu şi în cazul unor reforme serioase, inclusiv ce ţine de modernizarea şi depolitizarea Procuraturii Generale, a Centrului Anticorupţie etc.

Vlad Filat credeam că este unul dintre cei mai pragmatici politicieni. Un politician care ţină cont de promisiunile făcute şi duce la capăt acţiunile începute. De mai bine de un an se întâmplă lucruri care pun la îndoială consecvenţa liderului PLDM, lucru pe care nu mi-l pot explica. Vă amintiţi promisiunea ca să facă regulă în cazul salariilor şefilor întreprinderilor de stat ? A fost mare scandal acum un an şi ceva. Şi? Curtea de Conturi a demonstrat ce salarii au şefii de la Aeroport, de la Air Moldova şi alte întreprinderi de stat de prin zona Aeroportului. S-a pornit o campanie grandioasă împotriva „păpuşarului”. Şi ? Îmi spune şi mie cineva cu ce s-a încheiat această campanie ? Liberal-democraţii în frunte cu Vlad Filat au anunţat în mod imperativ că vor schimba procurorul general. Mai mult, Filat a spus că dacă preşedintele Parlamentului, Marian Lupu se va opune schimbării procurorului general, îl vor demite şi pe Lupu. A trecut mai bine de jumătate de an. Valeriu Zubco mai este procuror general, iar Marian Lupu stă bine merci în fotoliul principal al Legislativului. Nu voi mai spune nimic despre promisiunea de a „condamna regimul comunist al lui Voronin” (au fost adunate zeci de dosare voluminoase despre „crimele regimului”) şi de a eradica sărăcia în Moldova (aproape că au dispărut săracii din ţară…)

Vlad Filat s-a relansat în politică în 2007, după ce a candidat la funcţia de primar al Capitalei din numele PD, apoi a creat PLDM. A dat dovadă de mult dinamism şi a creat senzaţia unei schimbări pe care o face pentru clasa politică, aducând mulţi oameni de calitate în această formaţiune. Din cei patru prim sau vicepreşedinţi iniţiali ai formaţiunii, trei nu mai sunt în partid. Au plecat cu regret că „Filat nu-i mai bun decât Voronin”. Adică schimbarea aşteptată a fost…doar aşteptată, nu şi realizată. Nu ştiu în ce măsură au dreptate cei care au părăsit liberal-democraţii, totuşi acest proces centrifug ridică semne de întrebare. Ce e putred în Danemarca…lui Filat ?

Puterea corupe. O spun mulţi oameni, inclusiv politicieni atunci când sunt în opoziţie. Nu ştiu ce l-a făcut pe Filat să se schimbe nu tocmai în direcţia în care au aşteptat mulţi alegători. Nu ştiu de ce Filat renunţă uşor la iniţiativele lansate. Cert e că aceasta dă rău la imaginea PLDM-ului, dar şi a lui Vlad Filat.

Comentarii