Vizita lui Năstase la București, succes sau rateu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După ce a investit milioane în imaginea finului, a venit clipa în care Victor Țopa s-a gândit să testeze popularitatea lui Andrei Năstase. L-a trimis în lume pentru întâlniri importante. Astfel încât moldovenii să-l asocieze pe Andrei Năstase cu oameni iluștri cum ar fi Traian Băsescu sau Klaus Iohannis. Doar că liderul DA a pășit cu stângul în politica externă.

Surse din anturajul lui Băsescu afirmă că ex-președintele român a fost unicul care a căzut de acord să se întâlnească pentru câteva minute cu Năstase. Asta, deși, când a plecat la București, liderul DA era convins că va avea și întrevederi cu actualul președinte Iohannis, premierul Dacian Cioloș și conducerea PNL.

Doar că socoteala de la târg nu se potrivește cu cea de acasă. Conducerea țării, foarte delicat, a dat vina pe agenda supraîncărcată, lăsând impresia că Năstase mai are de crescut. Cei de la București înțeleg că liderul DA nu este emanația poporului, ci omul de încredere al lui Victor și Viorel Țopa.

Revenind la întâlnirea pe care a avut-o cu Băsescu, oameni din anturajul ex-președintelui român afirmă că acesta a căzut de acord să schimbe două vorbe doar pentru că înțelege faptul că printre susținătorii platformei sunt mulți moldoveni cu cetățenie română. Oameni care l-au votat. Oameni pe care mai mizează. Atât!

Adevărul crunt pentru Năstase este că Băsescu nu-l suportă. Îl crede un profitor după ce s-a apucat de mână nu Igor Dodon și Renato Usatîi, creând o coaliție monstru. Băsescu nu a uitat că Năstase este gata să „pună batista pe țâmbal” pe proiectul integrării europene, cum nu uită nici de declarațiile antiunioniste făcue de anumiție lideri ai platformei DA. Culmea este că Năstase a îndrăznit să-i dea și o replică lui Băsescu, după ce ultimul i-a amintit de prietenia cu Dodon și Usatîi. Astfel, ne putem imagina cât de constructive au fost discuțiile între cei doi, în condițiile în care aceste au fost precedate de un duel verbal.

Vă dați seama cât de tristă a fost această întâlnire dacă nici măcar Jurnal TV nu a putut face din ea decât o știre de un minut, pe care au difuzat-o pe finalul buletinului de știri? „Din nou la Bucuresti, alaturi de Presedintele Traian Basescu, atent si mereu interesat de evolutia situatiei politice din Republica Moldova”, atât a vrut să ne spună Năstase despre discuția cu cel mai apreciat om politic (de către basarabeni) de la București.

De cealată parte…tăcere. PR-ul sau chiar Băsescu a preferat să nu scape niciun cuvânt despre întrevedere. Pentru că e lesne…aceasta nu aduce plus-valoare, ci dimpotrivă – dăunează integrității partidului.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole