Vizita comisarului Ashton şi cele două lumi paralele

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vizita de săptămâna aceasta la Chişinău a comisarului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europene, mă face să cred că teoria lumilor paralele nu este ceva din domeniul fantasmelor, acestea există cu adevărat, şi nu undeva în univers, ci aici, pe pământ, în Europa, în Republica Moldova. Lumea în care trăieşte Catherine Ashton, dar şi premierul Iurie Leancă, la a cărui invitaţie a venit la Chişinău comisarul european, este, în mod sigur, alta decât cea în care trăiesc cetăţenii Republicii Moldova şi chiar nu are nicio tangenţă cu aceasta, chiar dacă şi unii, şi alţii frământă în picioare pulberea aceluiaşi pământ.Nu ţin cu tot dinadinsul să fiu nepoliticos cu un demnitar european, care mai este şi doamnă, venit în ospeţie în ţara noastră. Ba dimpotrivă, încerc din răsputeri să fiu cât mai indulgent posibil, deşi acest lucru este extrem de greu. Mai ales dacă urmăreşti cu atenţie declaraţiile făcute de această doamnă-comisar. Atenţie la ceea ce spune Ashton: „Sunt convinsă că prim-ministrul este pe deplin angajat să ofere o viaţă mai bună cetăţenilor Republicii Moldova. Sunt încântată să remarc progresele obţinute pe dialogul de comerţ liber, de liberalizare a regimului de vize şi pe toate celelalte elemente ale unei relaţii puternice şi stabile cu UE. Cred că Summitul de la Vilnius va fi un prilej de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor”.

Deci, comisarul european vorbeşte de sărbătoare în cea mai săracă şi coruptă ţară din Europa, în care lumea suferă de foame, nu are acces la serviciile medicale, sociale. Acesta e, de fapt, un fel de chiot la priveghi. Şi, mai ales, doamna invocă „prilejul de sărbătoare pentru consolidarea relaţiilor UE–Republica Moldova”, în condiţiile în care aceste relaţii nu merg mai departe de vorbe goale, lipsa oricăror reforme, nicio acţiune concretă în vederea reanimării economice a ţării, doar nişte bani veniţi pentru reparaţia unor drumuri, care nu sunt decât spălare de fonduri şi, în consecinţă, îndatorarea Republicii Moldova.

Dacă Catherine Ashton ar trăi în aceeaşi lume în care trăiesc şi moldovenii, în mod sigur că nu ar găsi niciun prilej de bucurie în contextul relaţiilor moldo-comunitare şi în perspectiva summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Mai ales că la summitul de la Vilnius nu se aşteaptă nimic spectaculos pentru Republica Moldova. Acest lucru l-a recunoscut însuşi premierul Iurie Leancă în dialogul avut cu doamna comisar, unde a spus că Acordul de asociere va fi parafat şi semnat în 2014. Şi dacă e aşa, de ce atâta vorbă goală, propagandă sterilă, exact ca pe timpul comisarilor sovietici, despre summitul de la Vilnius? Mai ales că în lipsa unei economii funcţionale şi competitive sau, mai bine zis, în lipsa oricărei economii, semnarea şi parafarea Acordului de Asociere nu va îmbunătăţi nici cu o iotă situaţia Republicii Moldova.

Acelaşi lucru este şi cu Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Având astăzi cu Uniunea Europeană un acord de comerţ preferenţial, asimetric, piaţa Republicii Moldova este invadată de mărfuri europene, iar producătorii noştri nu exportă mai nimic în UE. Dar ce se va întâmpla atunci când producătorii moldoveni vor fi puşi în condiţii egale cu cei europeni, când piaţa noastră nu va fi chiar deloc protejată? Atunci vor dispărea şi ultimii producători moldoveni, iar noi vom deveni exportatori de forţă de muncă ieftină către ţările UE şi consumatori ai produselor importate din Europa. Iată asta – prilej de bucurie!

În cadrul declaraţiilor comune, „şefa diplomaţiei europene a ţinut să-l felicite pe prim-ministrul Iurie Leancă pentru devotament”, aşa scrie într-un comunicat de presă al Guvernului. „Eu am fost întotdeauna impresionată de devotamentul domnului Iurie Leancă, care luptă pentru a obţine susţinerea partenerilor europeni în vederea clădirii unui viitor prosper pentru cetăţenii din Republica Moldova. Sunt sigură că veţi continua procesul de reforme şi că oamenii vor simţi zilnic că au parte de ce este mai bun”, a spus Ashton. Nu prea am înţeles despre ce fel de devotament vorbeşte doamna comisar. Până în acest moment nu am prea observat foarte mult devotament din partea premierului faţă de cetăţenii ţării noastre, mai degrabă devotamentul guvernanţilor noştri este faţă de birocraţia europeană. Dar, atâta timp cât Leancă nu are nici măcar 100 de zile de la instalarea în funcţia de premier, ne vom abţine de la alte comentarii. Vom remarca totuşi că, din câte înţelegem noi şi ne mai povestesc şi alţii, spre deosebire de predecesorul său, Iurie Leancă manifestă mai mult interes pentru administrarea treburilor de stat decât pentru ale lui personale. Şi, deocamdată, nu am auzit că ar manifesta interese pentru unele ocupaţii mai puţin legale, cum ar fi contrabanda cu ţigări şi altele. Cel puţin, sub acest aspect, avem un mic prilej de bucurie.

Dar faptul că premierul Leancă este în afara suspiciunii că ar săvârşi acte de corupţie nu înseamnă sub nicio formă că el luptă eficient cu corupţia. Dimpotrivă, acţiunile lui în acest sens sunt foarte anemice. Mai mult ca atât, am putea spune că Leancă nici nu-şi propune să facă o revoluţie în acest sens. Asta reiese şi din declaraţia lui, făcută după plecarea doamnei Ashton, care a menţionat că, până la summitul de la Vilnius, Moldova trebuie să combată corupţia. „Dacă vorbim despre Vilnius, … nimeni nu ne cere nouă să demonstrăm la Vilnius că am combătut definitiv corupţia în Republica Moldova, deşi lupta împotriva corupţiei, într-o manieră sistemică şi într-o manieră suficientă, este, bineînţeles, un criteriu pe care ni l-am asumat în planul de acţiuni. Ceea ce contează este să demonstrăm, în primul rând, capacităţi, dincolo de voinţă, şi am demonstrat şi una, şi alta”, a declarat premierul după plecarea doamnei comisar.

Şi poate că premierul are dreptate să nu se bată cu cărămida în piept că el va combate definitiv corupţia. Mai ales că el nu are cum să facă asta. Să nu uităm că cei care i-au acordat mandatul de premier sunt doi Vlazi sau Vladimiri: Filat şi Plahotniuc, care sunt suspectaţi că ar fi şi cei mai corupţi demnitari din acest stat. Leancă se află în imposibilitatea de a lupta cu corupţia, nu să o combată definitiv. Aşa că indiferent ce se va întâmpla la Vilnius, pe cetăţenii ţării noastre nu are cum să-i afecteze. Pentru că Vilnius ţine de o altă lume, de un alt univers. Dar iată corupţia, pe care Leancă nu vrea şi nici nu poate să o combată, ţine de lumea noastră.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii