Vize, un capitol din patru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În Chișinău un grup de oameni protestează împotriva actualului regim de vize. Acțiunea se cheamă „Marșul pașnic al pașapoartelor albastre”. Protestatarii au pornit din fața Consulatului României, de pe strata Grigore Ureche nr 2, spre Centrul Comun de Vize care se află la sediul Ambasadei Ungariei din Republica Moldova; acțiunea se va încheia la Aeroportul Internațional Chișinău. Scriam că m-am săturat de vize și că această problemă este una acută pentru cetățenii Republicii Moldova. Libertatea de circulație este un drept fundamental al omului iar marșul pașnic al pașapoartelor albastre confirmă suportul popular pentru aceasta.

Guvernul cunoaște importanța și beneficiile accesului liber în UE și a început negocieri cu partea europeană. În Programul de activitate, la capitolul Politică Externă, una din acțiunile prioritare pentru integrare europeană este:

Asigurarea liberei circulații în spațiul UE pentru cetățenii moldoveni prin implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize

Chiar dacă unii speculează prea mult pe acestă temă, acțiuni concrete se fac zi de zi în această direcție. Nu trebuie să uităm că în acest proces de negocieri sînt implicate 2 părți: Republica Moldova care și-a luat angajamente privind reformele și Uniunea Europeană care are anumite cerințe de la noi. continuare

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii