Vitalie Marinuţa: “Aşa-zisa misiune de pacificare trebuie să îşi schimbe formatul într-una civilă, cu mandat internaţional”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La finalul primei zile a vizitei întreprinse la Bucureşti, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, mi-a acordat un interviu – pe care îl puteţi citi dacă daţi click aici –  în care s-a dovedit a fi un interlocutor franc, un conaţional cu sufletul cald, un lider cumpănit şi vizionar al organismului militar de peste Prut, ce vrea, pentru camarazii săi, egalitatea de şanse a militarilor din Uniunea Europeană. În acest context am formulat şi o întrebare de mare actualitate, la care am primit un răspuns prompt:

-Premierul Iurie Leancă urmează să meargă la Tiraspol. Ce speranţe aveţi în legătură cu acest demers?

-Vreau să spun că poziţia guvernului Republicii Moldova şi a mea personală este că aşa numita MISIUNE DE MENŢINERE A PĂCII, ÎN RAIOANELE DE EST ALE REPUBLICII MOLDOVA ŞI ÎN ZONA RÂULUI NISTRU este epuizată, dacă a fost necesară vreodată. La momentul actual noi trebuie să ne concentrăm eforturile – noi însemnând Republica Moldova, cât şi partenerii incluşi în formatul 5+2, dar şi alţi parteneri care nu sunt în formatul dat, dar care au un interes în a ne ajuta în soluţionarea conflictului – ca această aşa-zisă misiune de pacificare să îşi schimbe formatul într-una civilă, cu mandat internaţional. Fiind născut pe malul Nistrului, în această zonă de securitate, petrecându-mi copilăria acolo, după aceasta fiind implicat şi în acţiunile din 1992, având responsabilitatea să comand una din companiile care au acţionat în zona de securitate, consider că de mult noi am epuizat acest conflict, în special la nivelul cetăţeanului, unde, personal consider că nu mai este nicio fricţiune. Rămâne ca politicul să decidă. Şi poate că unii binevoitori, dintr-o parte sau din alta, să îşi mai revadă poziţiile lor faţă de Republica Moldova. În contextul dat vreau să menţionez încă o dată poziţia guvernului Republicii Moldova. Misiunea dată trebuie să fie una civilă, cu un comandament internaţional, iar noi militarii să mergem pe la casele noastre.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole