Vitalia nu toarnă şi nu dă mâncare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am citit cu un nedisimulat interes analiza Viatliei Pavlicenco, președinte al PNL, intitulată extrem de modest ”Și despre ce e pe la noi”. Segmentată de un scenarist TV de meserie și un regizor inspirat, analiza ar aduce un plus enorm de claritate asupra momentului, traversat de R.Moldova în parcursul ei către globalizare, unde există numai integrare culturală și unde ne vom numi simplu și frumos ”suntem români și punctum” după vrerea marelui Eminescu. În globalizare grafia și limba unesc popoarele. Prin ele au supraviețuit națiuni întregi și exemplul chinezilor este edificator în acest sens.

Spre deosebire de mulți alții care ciugulesc și ling mâna pe care trebuie să o muște, Vitalia Pavlicenco imortalizează, congelează, dacă vreți, fantomele comunismului din R.Moldova. Una dintre ele este centrul nervos Lucinschi – Filat. Ei nu vor să renunțe la ambițiile lor de a nenoroci definitiv acest popor.

”… Nu cred o secunda ca toate nazdravaniile lui Formuzal, nebuniile lui Sevciuk si actiunile comunistilor si ale dodonistilor nu sunt coordonate din acelasi centru – o Ambasada-buncar imperiala si gruparea Lucinschi, avind menirea sa ii mai tempereze pe europeni, iar agrarienilor falsi liberal-democrati sa le dea argumentul ca, iata, poporul se opune integrarii europene. E un joc urit, pe care gruparea Filat-Lucinschi il considera fin si bun de amagit prostii, ca sa mimeze in continuare ca se vrea in Europa, dar, de fapt, ca ar fi bine sa mai zabovim, ca doar inca nu e totul furat.” scrie Vitalia POavlicenco.

Doar gândul că ar putea privatiza la simbolica sumă de un leu obiective strategice importante îi bagă în draci pe oligarhii de la putere. Mai mult, ei au sarcina de a le da tot rușilor astfel ca să nu mai fim admiși pe vecie în UE.

Ei nu au făcut ofertă specială României, ca stat membru al NATO și UE, fiindcă nu obțineau nici un șfanț. Cu toate acestea, România a debutat excelent. Premierul Ponta a început să caute bani și proiecte durabile. Este adevărat, la ora actuală pe piață nu sunt atât de mulți ofertanți.

China este țara care are cele mai mari rezerve valutare din lume. Actualmente, cu excepția lui Filat si Leancă toți ii iubesc pe chinezi. România poate avansa proiecte grandioase cu chinezii, deschiși către marile lor simpatii, românii, care sunt ca si ei o națiune agrară.

România poate elabora politici și strategii foarte corecte în vederea realizării modelului chinez de introducere a unei stabilități politice în regiune, implementând formula ”un stat – două sisteme”, aplicată pentru unirea Hong Cong și Macao cu patria-mamă. Aceasta cu atât mai mult, cu cât problema Taiwanului va fi soluționată exact în același mod, pornindu-se de la interesul economic, afinitățile culturale cu țara, numele căreia este China.

Vitalia Pavlicenco a discutat cu cel mai notoriu expert american, Brzezinski, artizanul apropierii dintre SUA și China în vederea contracarării imperialismului rusesc. În general Brzezinscki, la ora actuală vorbește de grupul G-2 (SUA si China).

În ultimul său interviu el refuză rolul Rusiei și pe cel al Indiei de forte globale emergente. De aceeași părere e și John Naisbitt, renumitul autor al Megatendintelor americane și chineze. În prezent China caută o poartă spre UE, cu care are încheiat un Parteneriat Strategic, iar România este partenerul tradițional al Chinei.

Vitalia Pavlicenco a scris despre refuzul lui Nicolae Ceaușescu de a recunoaște ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Deși a comis enorme greșeli și a redus poporul român la lipsuri și foamete, lui Ceaușescu nu i se poate refuza inteligența de a fi căutat un colac de salvare pentru România. El a văzut acest colac de salvare în modelul chinez.

Întrebare: ”De ce în studiourile televiziunii din dealul Schinoasei nu se inițiază asemenea discuții, moderate de persoane bine intenționate ca Vitalia Pavlicenco?” Răspund: ”Fiindcă exponenții de duzină ai intrușilor: Snegur Natalia, Chiril Lucinschi, Filat, Diacov, etc. au altă misiune – de a nu admite asemenea evoluții pozitive, de a face un joc străin poporului căruia pretind că îi slujesc cu devotament.

Ei sperie cetățenii cu niște focuri de artificii numite Uniunea Vamală, Vilniusul, amenințându-i cu venirea la putere a comuniștilor. Ei nu vor să admită, nici pentru un moment, că în R.Moldova există lideri capabil de a judeca la rece, de a apăra poporul din sânul căruia au ieșit. Unul dintre acești lideri este Vitalia Pavlicenco.

Mă încearcă râsul – plânsul când urmăresc sondajele unuia în care au apărut ca niște ”politiciene” de lux – Natalia German și Maia Sandu, creaturile lui Filat.

Niciodată nu a fost prezentă în ele Vitalia Pavlicenco, însutit mai bună decât Filat, Leancă, Gherman și Sandu luați împreună. Explicația e simplă – individul care fabrică asemenea topuri are minte scurtă și patimă pentru supt și păpat. Vitalia, însă, nu toarnă și nu dă de mâncare.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole