Virusul politicii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deasupra economiei, justiţiei şi culturii unei societăţi, îşi găseşte “culcuşul” măria sa, politica. Şi nu politica în sensul strict teoretic, ci acea practică zilnică din care nu înţelegem o “iotă”.

Schemele politicii sunt peste perceţia multora din noi, iar replica politicienilor sună cam aşa – politica nu este pentru toţi. Într-adevăr, nu toţi pot minţi, nu toţi pot fura, nu toţi pot patrona, nu toţi pot fi fără verticalitate, iar fără aceste caracteristici, politica îţi este, indubitabil, o chestiune străină.

Şi totuşi, cea mai importantă trăsătură a politicii pare a fi şmecheria. Cu cât mai şmecher, cu atât mai multe şanse de creştere în politică. Un exemplu clasic este preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Diacov (Lunecosul). De peste 20 ani, şmecheriile sale sunt de bun augur, drept rezultat acesta fiind mereu în centrul marii politici a statului.

Recent a mai apărut un candidat infectat cu virusul politicii. Este cazul primarului de Chişinău, Chirtoacă, care, deşi are o funcţie administrativă, cu ajutorul metodelor neortodoxe (politice) îşi atinge mereu scopul. Ultima ispravă a fost acum 2 zile, prin intermediul mult-panicatei situaţii Belski.

Puţin mai devreme, după ce îndemnase lumea să evite marşul unionist, singur şi-a făcut prezenţa, mă rog, cu scuza “dacă totul decurge democratic!”. Încă mai devreme, inainte de alegerile locale, se împrieteniseră cu adepţii panglicii Sf. Gheorghe (am mai scris într-un articol precedent), anterior condamnându-i pe aceştia de subminarea tricolorului. Să nu uităm şi de “nebunul” aprilie 2009, când după chemarea tinerilor în PMAN, acesta, alături de colegii liberali, democraţi şi liberali-democraţi, se deziseră de propria iniţiativă.

Sunt multe alte acţiuni care demonstrează “dexteritatea” politică a lui Chirtoacă, şi care, de altfel, confirmă regula – Cu cât mai multă politică, cu atât mai puţină morală…

P.S. Oare care-ar fi următorul truc politic al lui Chirtoacă?!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole