Viorel Cibotaru – ultimul mohican PLDM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Numirea lui Viorel Cibotaru în funția de președinte PLDM cu siguranță a fost o surpriză. Observtorii politici erau convinși că fotoliul lui Vlad Filat va fi ocupat de unul dintre vicepreședinții partidului, iar printre favoriți a fost Vadim Pistrinciuc. Tânăr, energic și cu mai puține schelete în dulap. Verzii au optat, însă, pentru un lider mai copt. Unul care va avea o misiune dificilă – de a valorifica ce a mai rămas din PLDM. Cum anume? Este întrebarea la care vom încerca să găsim un răspuns în cele ce urmează.

Scenariul absorbției

Dacă vreți, pun pariu că Viorel Cibotaru este al doilea și ultimul președint De PLDM. Cei mai mulți, inclusiv oameni din interiorul partidului, înțeleg că acesta nu mai poate fi salvat. A devenit un fel de PPCD. Diferența este că Roșca a fost sanționat pentru alianța cu Voronin, iar Filat asociat cu furtul miliardului. În aceste condiții, e o chestie de timp până când paznicul de la partid, rămas fără salariu, va lăsa cheița sub preșul de la intrare.

Acest lucru îl înțelege perfect și Viorel Cibotaru, care a căzut de acord să fie mai degrabă un pețitor decât un președinte preocupat de fortificarea partidului. Acum acesta poate fi comparat cu boieraș care încearcă să-și mărite fiica cât mai reușit. Doar că fiica nici pe de parte nu-i cheie de biserică. La palat se vorbește că mulți i-au sărit gardul și nu mai este atractivă pentru niciun prinț care se vede în Parlament.

Nagocierile privind mariajul PLDM, evident, că se vor ține în secret. Altfel, procesul va atiinge interesele unor cercuri înguste care vor să treacă de acest purgatoriu și să acceadă în viitorul Parlament fie pe listele Maei Sandu, fie să se regăsească în echipa lui Andrei Năstase (mai corect Victor Țopa). Un prim pas ă vederea contopirii cu una din cele două forțe este și afirmația proaspătului președinte PLDM că vrea un candidat pentru toate forțele de dreapta. Or, după cum bine știți un partid serios mereu are și un candidat.

Scenariul consolidării PLDM

Un scenariu, aproape, imposibil. Și ca să fiu mai explicit voi veni și cu un exemplu: E mai simplu să începi o construcție nouă, decât să reconstruiești o casă pe o temelie cu fisuri. Acum e nevoie ca niciodată de oameni noi, care însă nu au nici un interes să se asocieze cu PLDM. Din păcare, liberal-democrații nu mai poate reveni la ceea ce a fost în 2009. Filat nu mai poate reveni la ceea ce a fost și nici stejarul nu mai poate fi păzit de nume sonore cum ar fi Alexandru Tănase, Vitalie Nagacevschi sau Iurie Leancă.

Urmărind declarațiile lui Cibotaru, înțeleg că proaspătul președinte înțelege asta și nu are o problemă în a critica fost aconducere PLDM. Fiind și analist politic de meserie, Cibotaru a declarat că „ aspectul dezvoltării și consolidării organizațiilor a rămas cumva așa ca o problemă marginală, principala fiind crearea unei mașini de voturi și crearea unui lift social pentru o sumedenie de oameni pentru a accede în funcțiile fie eligibile, fie acele unde sunt numite”. O analiză pe cât de întortochiată, ca și fomulare, pe atât de atât de simplă și succintă.

Și dacă la Chișinău câțiva naivi mai speră într-o minune, atunci în provincie stajaul s-a uscat. Satele s-au umplut de primari și consilieri democrați, iar activiștii, deputații PLDM careau mai rămas, au oboist să fie asociați cu tot felul de acte de corupție. Așa că, pun pariu, PLDM e in standby.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole