Violențe în centrul capitalei – zvonul confirmat de poliție

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă până mai ieri admiteam că înregistrarea audio, în care membri ai Platformei DA puneau la cale ruperea cordoanelor de polițiști, putea fi trucată, astăzi, ministrul de Interne a confirmat că pentru protestul de duminică erau (sau poate mai sunt) pregătite acțiuni violente. Alexandru Jizdan afirmă că acum poliția lucrează contra cronometru pentru a preveni confruntările dintre oamenii legii și mercenarii agresivi. Vor reuși, oare?

Sper că se dezumflă până duminică. I-a dezarmat, în mare parte, nu poliția, ci Renato Usatîi. Primarul de la Bălți a șoptit deja prin târg că s-a disociat de Năstase pentru că a aflat depsre planurile acestuia. A aflat că acesta miza pe sângele fierbinte al haiducilor lui Usatîi. Liderii DA credeau că veteranii războiului de pe Nistru vor reuși să provoace tinerii înflăcărați adusși de Usatîi în PMAN.

Din păcare oamenii cu epoleți s-au divizat în două tabere. Pe de o parte avem, în mare parte, veterani ai Ministerului de Interne, care au luptat în Transnistria, iar, pe de altă parte, poate chiar și fii lor, care au datoria de a menține ordinea publică. Argumentul că poliția este plătită din banii noști, ai contribuabililor, motiv pentru care trebuie să cedeze la scandările “Poliția e cu noi!”, nu mai ține.

Există, cel puțin două contraargumente. În primul rând poporul nu înseamnă doar protestatarii aduși de platforma da în Piața Marii Adunări, iar în al doilea – polițiștii la fel plătesc impozite, nu doar cei care îi scuipă în față. Ei, la fel, ca și protestarii au acasă copii. Diferența este că unii primesc salarii pentru a face față provocărilor, iar cei care se pregătesc să-i atace sunt plătiți pentru a crea haos.

O eventuală escaldare a protestului va fi prezentată ca și o răbufneală a poporului, chinuit de nevoi, care vede salvarea în plarforma DA. Pe asta se mizează. Nu în ultimul rând, Năstase vrea să-și arate mușchii pe eșichierul de dreapta al opoziției. Nu o atacă direct pe Maia Sandu pentru că știe că va avea de pierdut. Indirect, însă, tentează la electoratul acesteia. La fel ochește și în partidul lui Leancă, precum și în PLDM. Mai ales că ultimi deja, practic, au dat de știre că se vor sub aripa platformei DA, prin anunțul lor de a participa la proteste.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole