VIITORUL PARLAMENT TREBUIE SĂ AIBĂ O MINIMĂ NORMĂ MORALĂ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Democrat va veni în curând cu o inițiativă legislativă de organizare a unui referendum național, care se va desfășura în paralel cu alegerile parlamentare din 24 februarie, la care cetățenii vor fi întrebați dacă doresc ca numărul deputaților să fie redus. O a doua întrebare inclusă în consultarea națională se referă la controlul cetățenilor asupra aleșilor lor și modalitatea de retragere a mandatelor acestora atunci când deputații au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele celor care i-au delegat în Parlament. Potrivit propunerii democraților moldoveni numărul de deputați ar fi redus de la 101 la 61. Decizia finală de reformare a Parlamentului va fi luată de Legislativul care va fi ales pe data de 24 februarie 2019. De aici.

Președintele Dodon a reacționat la această propunere afirmând că inițiativa ar fi una populistă și ar reprezenta un truc electoral. Președintele a amintit că o asemenea întrebare a fost inclusă în referendumul care ar fi trebuit să se desfășoare în anul 2017, consultare care a fost blocată de o hotărâre a Curții Constituționale. În același timp, Dodon le-a propus democraților ca în proiect să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. De aici.

Nu consider că inițiativa Partidului Democrat este una populistă, cred mai degrabă în consecvența lor. Voi aminti că ei au vorbit despre reforme în sistemul politic al Republicii Moldova la Congresul din anul 2016.Acolo ei au promis importante reforme politice care au inclus inclusiv despre schimbarea sistemului electoral din Moldova.

Oportunitatea organizării unui referendum împreună cu   alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este justificată. Se evită cheltuirea unor bani suplimentari și se asigură un rezultat în care este reflectată opinia majorității cetățenilor statului moldovean – prezența la parlamentarele moldovenești este, de obicei, înaltă.

Este greu de cunoscut modul de comportament al cetățenilor moldoveni în cabina de vot, atunci când vor avea în fața lor, trei buletine de vot – unul care va conține numele celor care participă la competiția electorală din circumscripția uninominală în care cetățeanul este arondat, un al doilea care va conține lista partidelor care participă la aceste alegeri și încă unul, al treilea, care va fi dedicat referendumului. Pentru cetățeanul obișnuit, în lipsa unei campanii de informare, confuzia este garantă!

Este clar că reducerea numărului de deputați ai Parlamentului moldovean este pe placul majorității cetățenilor. Există prezumția potrivit căreia, în acest mod, vor fi reduse și cheltuielile bugetare destinate întreținerii corpului de deputați. De asemenea, cetățenii își doresc să aibă un control asupra activității aleșilor lor.

Mai puțin clare sunt pârghiile de acțiune ale acestui mecanism de control. Nu se știe dacă cetățenii vor putea revoca din funcție toți deputații viitorului Parlament ori doar pe cei care au fost aleși în circumscripții uninominale.  

Există prezumția potrivit căreia alegerea deputaților pe circumscripții electorale uninominale va duce la sprijinirea de către deputații aleși în circumscripții a inițiativelor încredințate lor de alegătorii care i-au trimis în Parlament. Ceea ce duce la apariția unei forme de mandat imperativ. Dar, în articolul 68, referitor la statutul deputatilor, se spune foarte clar că, în exercitarea mandatului deputatii se află în slujba poporului, orice mandat imperativ fiind nul.

Voi lăsa rezolvarea tuturor acestor inadevertențe pe seama experților în drept constituțional. Rezolvarea pe care o vor găsi va ține de modificarea, pe viitor, a Constituției Republicii Moldova.

Dacă inițiativa legislativă a democraților moldoveni va fi adoptată, iar referendumul va avea loc, sarcina pentru reformarea totală a Parlamentului Republicii Moldova va cădea pe umerii celor pe care îi vom alege pe 24 februarie 2019. De voința lor politică depinde realizarea tuturor acestor schimbări. Ei sunt cei care vor trebui să găsească resursele politice pentru obținerea majorității constituționale prin care Constituția Republicii Moldova va fi modificată.

Nouă ne rămâne doar să alegem în viitorul Parlament oameni care dau dovadă de o minima moralia. O nimica toată, nu-i așa?

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole