Vigilant Skies 2013

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu numele de cod Vigilant Skies 2013 – care indică necesara vigilenţă în monitorizarea zborurilor din spaţiul aerian al comunităţii euroatlantice şi cel al Federaţiei Ruse – se va derula exerciţiul menit a testa procedurile şi capacităţile aliaţilor şi ruşilor de a acţiona întrunit.

În conceperea scenariului pentru Vigilant Skies 2013 au fost luate în calcul lecţiile învăţate la antrenamentele similare, din anii 2011 şi 2012, dar şi concluziile activităţii operaţionale curente.

De data asta se va acţiona conform ipotezei că un avion a fost deturnat, pentru a fi utilizat ca o armă, precum s-a întâmplat cu aeronavele folosite ca bombe, pe timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

Drept răspuns, directorii de antrenament ai NATO și din Federația Rusă, pentru Vigilant Skies 2013, vor lua decizii din centrele de coordonare responsabile de acest exercițiu.

Inițiativa de Cooperare în Spațiul Aerian, a Consiliului NATO-Rusia/ICSA, care supervizează Vigilant Skies 2013, a fost lansată la primul summit al Consiliului NATO-Rusia, la Roma, în mai 2002.

Scopul este unul paşnic. Cel de a promova cooperarea privind supravegherea spațiului aerian și coordonarea traficului aerian împotriva atacurilor teroriste, care utilizează aeronave civile, pentru a facilita gestionarea informațiilor de securitate vizând spațiul aerian, mai concret cele necesare pentru soluționarea incidentelor de tipul menţionat în scenariul ipotetic.

Rețeaua ICSA este formată din patru unități din țările NATO și patru unități din Federația Rusă.

Schimbul de informații despre traficul aerian se desfășoară în trei perechi de centre zonale, de control al traficului aerian:

1.Bodø – Murmansk,

2.Varșovia – Kaliningrad și

3.Ankara – Rostov-pe-Don.

Acestea sunt interconectate, conform precizărilor oficialilor de la Cartierul General al NATO, prin centre de coordonare ICSA situate în Varșovia și Moscova.

Pot adera la ICSA şi alte țări membre ale NATO și partenere, în orice moment.

ICSA este o structură operațională din decembrie 2011, fiind finanţată de către națiunile participante, din NATO și de Federația Rusă.

NOTA BENE:

În videoclipul de mai sus puteţi viziona simularea traseului pe care vor acţiona avioane de luptă rusești și turcești, care vor conlucra pentru a intercepta și escorta o aeronavă civilă „deturnată” pe timpul exerciţiului Vigilant Skies 2013, destinat testării capacităţilor de reacţie ale Inițiativei de Cooperare în Spațiul Aerian, a Consiliului NATO-Rusia/ICSA.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole