VIDEO Priorităţile Rusiei versus cele ale fostelor republici sovietice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-un mesaj adresat cititorilor publicaţiei Horizons, editată de Centrul pentru Relații Internaționale și Dezvoltare Durabilă (CIRSD), Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse a punctat câteva din preocupările diplomaţiei ţării sale, pe care o conduce.  Un context în care a acuzat SUA şi aliaţii occidentali, ai superputerii lumii, de faptul că încearcă să impună propria voinţă pe mapamond, inclusiv prin ceea ce Lavrov numeşte tendinţa de a determina terţe state de „a face față unor alegeri artificiale și false („ești fie cu noi sau împotriva noastră”) și de a distruge legăturile lor istorice diverse cu Rusia.” Niciun cuvinţel despre agresiunea militară a Rusiei în Ucraina şi despre presiunea politică vizibilă asupra conducerii Republicii Moldova!

Serghei Lavrov  mai crede că prin ignorarea intereselor Rusiei s-a ajuns la criza ucraineană. Aceea în urma căreia, în viaţa reală, cine nu este la Kiev cu Moscova este etichetat nazist. Ministrul rus mai menţionează statalitatea fragilă a Ucrainei, dar uită să scrie că aceasta a fost violată, de Moscova,  prin anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea luptelor dure, din estul teritoriului ucrainean.

Lavrov nu are nicio mustrare de conştiinţă când susţine că “urmare a loviturii de stat, sprijinită de Occident, și a confiscării armate ulterioare a puterii, Ucraina s-a aflat la un pas de dezintegrare. În aceste condiții, voința liber exprimată a oamenilor din Crimeea a fost pur și simplu o reacție la acțiunile ultranaționaliștilor, care au scufundat țara lor în abisul războiului civil, în loc de a face eforturi pentru a consolida societatea ucraineană.”

O minciună de zile mari, dovedită şi de Igor Girkin, aparentul separatist, care a mărturisit – a se vedea imaginile video de mai jos – că referendumul sprijinit de Kremlin, pentru separarea peninsulei Crimeea, de Ucraina, din martie 2014, a fost o farsă. Fostul agent rus a descris cum soldații fără însemne, cunoscuţi ca “omuleţii verzi”, au forțat pe parlamentarii regiunii menţionate ca să voteze în favoarea separării de Ucraina.

Ce vrea Rusia în Ucraina? Să rămână neutră şi să se federalizeze. În traducere liberă, să nu renunţe la Tătucul de la Kremlin.

Iluzia lui Lavrov, conform căreia Uniunea Europeană trebuie să accepte exigenţele Kremlinului privind viitorul Ucrainei şi să renunţe la sancţiunile economice aplicate Federaţiei Ruse sunt tipice unui personaj încremenit în proiectul Uniunii Sovietice, oficial decedată, neoficial reanimată, sub forma Uniunii Euroasiatice.

Dovada, de ultimă oră, a încremenirii menţionate, este detaliul că Lavrov scrie că “Rusia va rămâne furnizorul de energie cheie a Europei în viitorul apropiat. Țara noastră a respectat întotdeauna, și va continua să respecte cu strictețe, obligațiile sale în acest domeniu.”

Numai că statele occidentale deja au trecut la măsuri concrete de reducere a dependenţei energetice de partenerul imprevizibil, din estul Europei.

Ministrul rus de externe mai consideră că, azi, NATO este „în esență, un vestigiu al epocii precedente.” O glumă bună de Radio Erevan, Lavrov uitând să explice pe ce bază Rusia îşi arogă dreptul de a repune, în lanţurile imperiale, fostele republici sovietice, prin recursul la forţă militară, aşa cum procedează în Ucraina.

Pentru a înţelege situaţia din Ucraina, din sursă demnă de încredere, am invitat la un dialog francvizionabil pe înregistrarea video, de mai jos, până la minutul 51’23’’ – pe Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

După cum pentru evaluarea situaţiei din Moldova – ce poate fi urmărită, pe aceeaşi înregistrare, până la finalul emisiunii VALORI EUROATLANTICE, difuzată de 6TV, post recepţionat şi la Chişinău şi la Cernăuţi – a constituit subiectul brainstormingului iniţiat cu Nicu Popescu, redactor-şef la Radio România Actualităţi, generalul (r.) dr. Stan Petrescu, din Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică şi George Simion, preşedinte executiv – “Acţiunea 2012”.

2015 se dovedeşte a fi, chiar din luna ianuarie, anul în care nu puţini, precum Serghei Lavrov clamează necesitatea restabilirii păcii în Estul Europei, dar practic calcă cu cizmele ocupanţilor imperiali, pe voinţa de libertate a celor aflaţi, cu un sfert de secol în urmă, sub ocupaţie sovietică.

Însă mortul sovietic, de la groapa istoriei nu se mai întoarce, decât ca un coşmar vremelnic.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole