VIDEO: „Moldovă e timpul să fii eliberată”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Europeanul care a generat rândurile de mai jos, prin aniversarea zilei sale de naştere, este cetăţean al celor două state româneşti. S-a născut cu puţin timp înainte de începerea avalanşei istorice în urma căreia uniunea republicilor sovietice şi socialiste s-a făcut praf şi pulbere devenind o odioasă amintire, fie şi prin faptul că detestabilul dictator Stalin a ajuns la o mârşavă înţelegere cu criminalul de război, Adolf Hitler, privind încheierea condamnabilului Pact Molotov–Ribbentrop, în urma căruia Bucovina de Nord şi Basarabia – inclusiv cea de sud – au fost samavolnic ocupate de cizmele imperiale ale Kremlinului, mereu în căutare de spaţiu vital.

Azi, Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud mai sunt sub administraţie temporară ucraineană, dar la momentul abolirii de facto a Pactului Molotov–Ribbentrop vor reveni, firesc, în matca mioritică.

Ce a mai rămas din Basarabia constituie o republică post-sovietică, ce supravieţuieşte doar pentru că sexagenarii şi septuagenarii politici de la Chişinău, ca şi mai tinerii lor ucenici, savurează tortul puterii discreţionare, de sorginte feudală, în urma căreia, din 3,9 milioane de locuitori oficiali, nu mai au sub vremelnica lor stăpânire decât două milioane de europeni minţiţi cu sprijinul propagandei estice, şantajaţi cu salarii de mizerie, cu idealul unei republici marcată practic de cancerul corupţiei.

Europeanul care a generat aceste gânduri libere, este al treilea din dreapta fotografiei inserate mai jos, alături de români convinşi că viitorul de facto şi de jure al landului dintre Prut şi Nistru este în interiorul Patriei Mamă. Români dintre care remarc acum pe verticala conaţională Ana Guţu şi pe ex-ministrul apărării Vitalie Marinuţă, voci publice care şi azi generează încruntări ale frunţilor unor epigoni aflaţi vremelnic la masa puterii încă sovietizată, de la Chişinău.

DAN NICU

Aniversatul născut cu puţin timp înainte de începerea avalanşei istorice menţionate mai sus este unul dintre cei care au caracteristicile naturale ale generaţiei tinere din actuala republică dintre România şi Ucraina: este cetăţean al celor două state româneşti şi crede în necesara şi inevitabila reîntregire a naţiunii care vorbeşte limba lui Mihai Eminescu.

Cu studii solide de sociologie, cu articole incisive, pe tema reunificării, publicate la Chişinău şi Bucureşti, cel ce crede că în următorii trei ani reîntregirea nu va mai fi ratată, este o pildă de ancorare lucidă în societatea redeşteptată, la respiraţie liberă, dintre Prut şi Nistru.

Motiv pentru care îi doresc compatriotului Dan Nicu, la aniversare, să aibă bucuria de a înlocui cele două cetăţenii, de azi, cu una singură, în România unitară.

România de azi fiind al doilea stat de bază, pentru NATO, după Polonia, la graniţa răsăriteană a comunităţii euroatlantice.

Aceste rânduri nu ar fi fost pe deplin îndreptăţite să ia calea spre arena publică, dacă, în urmă cu 48 de ore, un diplomat estic, la o cafea, nu ar fi recunoscut că Pactul Molotov–Ribbentrop, prin menţinerea consecinţelor sale şi azi, este considerat de istorici ruşi drept o relicvă a istoriei, implicit o nedreptate făcută poporului român.

Una evocată şi în melodia de mai jos, dedicată celui aniversat şi acelora care nu şi-au pierdut credinţa în izbânda luptei pentru reunificarea viitoare. Inevitabilă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole