VIDEO INTERVIU Estimările unui general român de intelligence privind evoluţiile Europei răsăritene

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conform presei din Moscova, cinci necunoscuţi ar fi fost victimele unui atac la un punct de control al traficului rutier, controlat de paramilitari pro-Rusia, în apropierea oraşului Sloviansk.

O localitate ucraineană unde clădiri administrative oficiale au rămas sub controlul celor care nu mai recunosc autoritatea guvernului de la Kiev şi doresc un referendum privind viitorul regiunii limitrofe şi alipirea la Rusia.

Atacul a avut loc în apropierea unui punct de control pro – rus, sâmbătă spre duminică, la aproximativ ora 01.00, ora locală.

Acolo au rămas două vehicule arse şi cu urme ale unor rafale de arme automate.

Ministerul rus de Externe a atribuit atacul unui grup ucrainean de extremă dreaptă.

Şi a acuzat autorităţile de la Kiev de nedorinţa dezarmării naţionaliştilor ucraineni.

Viktoria Siumar, liderul secund al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a declarat că schimbul de focuri a fost investigat, fiind indicii că acesta a fost „o confruntare între grupurile criminale locale ” .

Schimbul de focuri confirmă fragilitatea acordului de pace de la Geneva.

Kievul ridiculizează afirmaţiile oficialilor ruși despre faptul că violența produsă  la punctul de control, de la Slaviansk a fost cauzată de naționaliștii ucraineni de extremă-dreaptă.

Dincolo de aceste derulări de ultimă oră, de altfel previzibile, vă propun să urmăriţi un dialog cu generalul (r.) Mihaiu Mărgărit, care a condus structura de informaţii a Armatei României, a fost ataşat militar în două capitale ale Europei estice şi este recunoscut de agenţii de presă ruse ca un analist obiectiv al evoluţiilor din spaţiul ex-sovietic.

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole