VIDEO. Eugen Doga, Valentina Osoianu si Nicolae Botgros sustin trecerea la #Votuluninominal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Majoritatea cetatenilor NU doresc sa voteze liste de partide. Motivele sunt clare, cand votezi pentru un partid, lista de candidati la deputat este alcatuita din persoane necunoscute sau indezirabile. Practica ne arata ca multi ajung deputati in parlament dat fiind ca liderul partidului lor a atras voturile. Noi stim bine ca la alegerile parlamentare majoritatea voteaza pentru lider, nu pentru partid. Spre exemplu, in 2009 PCRM a luat aproape 50% din voturi. Dar moldovenii n-au votat lista candidatilor PCRM ci l-au votat pe Voronin. Iar in spatele lui Vladimir Nicolaevici au ajuns in parlamentul tarii 60 de deputati, multi indivizi anonimi care nu aveau legatura directa cu poporul. Ce a urmat este deja istorie: evenimentele din 7 aprilie 2009. Ok, asta a fost un simplu exemplu.

Sa revenim in prezent.

Sondajele arata (insa e clar si fara sondaje) ca cetatenii RM sunt nemultumiti ca in 2014 au votat pentru un partid, iar deputatii din acel partid ajungind in parlament au trecut mai tarziu in alt partid, fenomen numit traseism politic. Poate acest lucru are si ceva pozitiv, insa cetatenii il vad extrem de negativ. Daca deputatii ar ajunge in Parlament direct votati de cetateni, posibil ca s-ar fi temut sa migreze de la un partid la altul. Sau nici n-ar fi cazul! Trecerea la sistemul electoral uninominal ar departa politicienii de influenta partidelor si i-ar apropia de alegatorii din raionul lor. Asa cum se aleg primarii, asa sa se aleaga si deputatii.

Ca la moldoveni la nimeni! 

Este de la sine inteles ca reforma electorala este privita cu ochi buni de cetateni, altceva ca partidelor nu le convine. De ce? Am explicat mai sus cazul PCRM si Voronin. Ai un lider populist care devine locomotiva electorala si aduce in spatele sau in Parlament o gramada de deputati care se transforma ulterior in masina de votat legi la comanda. Nu e asa?… Trecerea la sistemul uninominal ar obliga partidele sa se rupa de Chisinau si sa inceapa a lucra in raioane. Dureros! Asta nu le place nici lui Dodon, nici lui Nastase, nici doamnei Sandu si nici lui Usatii. In pofida criticii vehemente a sistemului uninominal de catre PSRM, DA, PAS si PN, totusi personalitatile marcante din socieatate sustin #Votuluninominal. Iata ce spun trei mari piloni ai culturii nationale, Eugen Doga, Valentina Osoianu si Nicolae Botgros.

PS.

Eu ca cetatean as fi mult mai bucuros sa vad in Parlament si oameni de cultura, nu doar politicieni de meserie. Si sunt sigur ca un Eugen Doga ar fi mai onest si mai bun deputat decat 40-50% din cei pe care ii avem in prezent in componenta Forului Legislativ.

Comentarii