(Video) Ce înseamnă doctrina a 4-a cale: Pentru Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
pentru moldova, pdm, vlad plahotniuc, partidul democrat, filip candu, guvern parlament, constitutie

Deja de vreo lună în Republica Moldova se discută despre o nouă viziune politică – Pro Moldova – o viziune enunțată pentru prima dată de către Vlad Plahotniuc, după Consiliul Național PDM din 14 septembrie (vezi video). Aparent este clar ce se are în vedere și totuși apar multe semne de întrebare: de ce Pro Moldova? de nu altfel? care e diferența dintre această ideologie și restul? Pro Moldova înseamnă Anti Europa sau Anti Rusia? Hai să vedem.

Chestiunea de bază este una geopolitică. Până acum partidele din Moldova au căutat permanent soluții pentru problemele poporului în afara țării. Un fel de recunoaștere a propriei impotențe politice. Unii mai nostalgici după dispariția URSS au căutat să ne supunem și în continuare Moscovei, alții mai emancipați au zis să schimbăm macazul la 180 de grade și să ne reorientăm spre Uniunea Europeană, iar ultimii mai radicali au zis că statul Republica Moldova este o greșeală istorică și trebuie lichidat în sensul Unirii cu România. În rezultat mica noastră societate a fost divizată în aceste trei grupuri care s-au făcut dușmani între ele.

Și de 27 de ani vecinii de prin sate, oameni simpli, în loc să fie prieteni ei se ceartă cine sunt mai buni – Germania sau Rusia? Dar la ei în sat cine le va face drumul – Putin sau Merkel? Nimeni nu le va face drumul. Moldovenii sunt cei care trebuie să se unească și să muncească împreună. De la această realitate s-a ajuns la nevoia unei a patra doctrine politice – una care să caute soluții la problemele poporului la noi în țară, nu în Est sau în Vest.

Doctrina enunțată de Partidul Democrat în 2018 spune că geopolitica (Est/Vest) nu este bună pentru Moldova! Geopolitica dezbină oamenii, iar democrații vor să-i unească. Asta înseamnă o guvernare matură, o guvernare responsabilă care întreabă cetățeanul care e problema lui? Și dacă e nevoie de construit un apeduct atunci trebuie de găsit bani ca acel apeduct să fie construit și oamenii să aibă apă și canalizare. Iar aici geopolitica nu oferă nici o soluție. Hai să ne imaginăm că ne intregrăm la anul în Uniunea Vamală, asta va face ca să crească pensiile? Nu, desigur că nu. Ca să crească pensiile e nevoie de o reformă complexă făcută de Guvernul de la Chișinău. Ori dacă ne unim cu România înseamnă că-i obligăm pe români să ne majoreze salariile din munca lor? Să fim realiști, nu este deloc fezabil. Sună bine, dar nimeni nu va munci în locul nostru. Cu integrarea europeană e cam la fel. Pentru Moldova nu înseamnă împotriva Uniunii Europene! Pentru Modova înseamnă să ne facem condiții bune de trai singuri, la noi acasă, și nu să așteptăm să vină francezii sau nemții să ne măture în fața porții.

Apropo, cine sunt așa-zișii proeuropeni & unioniști din Moldova? PL și PLDM care au refuzat să voteze integrarea europeană în Constituție? PAS și Maia Sandu, care tăcea ca peștele în 2014 când era membră a Guvernului Filat, iar șeful său din PLDM împreună cu Shor și Platon făceau curățenie în sistemul bancar #miliardul? Sau Platforma DA, condusă de finul hoțului Victor Țopa? Cu așa europeni ajungi la sapă de lemn, nu în UE… de Igor Dodon și PSRM nici nu mai pomenesc, îmi este mie rușine cum îl umilesc politicienii și jurnaliștii ruși de fiecare dată când se duce la Moscova. Apropo, de ce Erdogan l-a ajutat pe Dodon să repare Președinția și nu Putin? Eu știam așa că prietenul la nevoie se cunoaște…

Personal vreau ca înainte de alegeriile parlamentare din 2019 oamenii să întrebe partidele: Ce ați făcut voi concret pentru noi în ultimii ani? Nu să întrebe dacă voi sunteți cu rușii sau cu europenii? Astea sunt doar vorbe. Iar cu vorbele îți alimentezi sufletul, dar nu te pui la masă cu ele.

Comentarii