VICTORIA MINISTRULUI APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Fiind invitat la o întâlnire, cu profesori din Al Doilea Stat Românesc le-am arătat fotografia în care preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi soţia sa, l-au primit pe preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prima doamnă, de la Chişinău. Spre surpriza mea, conaţionalii de peste Prut vedeau, pentru întâia oară, această sugestivă imagine, probă a sprijinului superputerii lumii, faţă de opţiunea pro-Vest a autorităţilor de la Chişinău.

Este un instantaneu care garantează evoluţia pozitivă a democraţiei în landul românesc, dintre Prut şi Nistru.

Iar dacă în relaţia bilaterală, dintre Republica Moldova şi SUA, există un ministru care a probat profesionalism, în menţinerea unui parteneriat util Armatei Naţionale, acesta a fost şi rămâne Vitalie Marinuţă.

Un ministru apostrofat de politicieni isterici, un militar învăţat deja să încaseze lovituri sub centură, chiar de la foşti coechipieri, pe calea spre Bruxelles.

Acuzaţia comuniştilor tot mai derutatului Vladimir Voronin, aceea de neprofesionalism, este la fel de adevărată ca şi afirmaţia că liderul partidului cu secera şi ciocanul va câştiga următoarele alegeri parlamentare, readucând apoi, pe cei 2.100.000 de europeni rămaşi în ex-republica sovietică, la condiţia lor umilă, cea de la începutul anului 2009, înainte de ieşirea junilor moldoveni în stradă…

Restul învinuirilor ţin de procedura cunoscută, conform căreia, pentru a scăpa de un incomod, trebuie să i se găsească mai multe motive.

Poate mi-a scăpat mie, dar niciunul din deputaţii care au pus întrebări privind situaţia din Armata Naţională, a Republicii Moldova, nu a propus mărirea bugetului de apărare…

Marinuţă a avut soarta lui Moş Ion Roată, pălmuit pentru că a avut temeritatea de a gândi altfel, decât trecători fascinaţi de puterea lor locală.

Este de remarcat calmul cu care preşedintele Nicolae Timofti a tratat acest caz, fiind informat şi de aprecierea pe care ambasadorul SUA, la Chişinău, o acordă eforturilor întregii echipe de conducere, a Ministerului Apărării a Republicii Moldova.

Europeni cu capul pe umeri.

Iar dacă vorbim de Europa, de preşedintele Timofti, atât el cât şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman au avut întrevederi cu Catherine Ashton, deloc fragila lideră a diplomaţiei Uniunii Europene.
Care a confirmat unda verde pentru Summitul de la Vilnius, unde va fi parafat Acordul de asociere la comunitatea europeană. Nu la cea euroasiatică.

O altă veste bună este inaugurarea, în această vară, de ZIUA INDEPENDENŢEI REPUBLICII MOLDOVA, FAŢĂ DE MOSCOVA, în prezenţa premierilor de la Bucureşti şi Chişinău, a începerii materializării gazoductului Iaşi-Ungheni. Urmând a fi luate şi măsurile adecvate pentru conectarea liniilor de livrare a energiei electrice. Şi dezvoltarea unor colaborări noi, în zona graniţei comune, pe Milcovul de azi = Prutul.

Nu trebuie trecut cu vederea nici ajutorul nerambursabil al Chinei, de 8.000.000 $, în condiţiile când oficialii de la Beijing nu au negat intenţia lor de a finanţa, masiv, apropierea accelerată, dintre cele două state româneşti.

Merită a mai fi evidenţiat şi interviul premierului Iurie Leancă, acordat postului de televiziune Euronews.

Fiind întrebat dacă simte o oarecare presiune, ce vine din Rusia, Iurie Leancă a răspuns abil:

„Ați menționat Transnistria şi da, mai avem încă anumite probleme aici, anumite diferențe. Dar doar prin dialog, prin prezentarea argumentelor noastre sperăm că vom fi în măsură să reducem această diferență. Avem încă o problemă cu prezența munițiilor foarte învechite din Rusia. Nimeni nu are nevoie de aceste muniții. Sunt sigur că din nou, prin dialog, vom fi capabili de a obține mai devreme, mai degrabă, decât mai târziu, distrugerea acestor muniții. Din nou, există probleme, dar de aceea le avem, având voință politică și având voința de a găsi soluții.”

Finalul? Antologic. Iurie Leancă a fotografiat un viitor mai bun:

„Potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră și sunt state membre ale UE, care sunt fie neutre sau în afara blocurilor militare. Cred că Moldova poate urma în esență această cale de rămânere, de menținere în neutralitate. Dar, în scopul de a deveni un stat neutru real trebuie să fim siguri că nu există trupe străine pe teritoriul nostru și că avem toate condiţiile interne, dar, de asemenea, şi externe, în scopul de a dobândi o neutralitate reală. Dar o neutralitate nu este o barieră, nu este un impediment pentru a promova relațiile cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.”

NATO garantând, de la Summitul aliaţilor, din Portugalia, securitatea Republicii Moldova împotriva oricărei agresiuni militare externe.

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole