VIAȚA BATE FILMUL

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderii Blocul politic parlamentar ACUM, Maia Sandu/Andrei Năstase au anunțat că nu vor participa la negocierile inițiate de președintele Igor Dodon și că invită deputații care nu sunt controlați de regimul oligarhic moldovenesc la discuții transparente pentru “discutarea și adoptarea în regim de urgență a pachetului de inițiative legislative antioligarhice menite să scoată Republica Moldova din captivitate”. De aici.

Invitația lansată de PAS/PPDA își dorește să torpileze îndemnul la negocieri lansat de președintele Dodon și să preia inițiativa. Convocarea la discuții este adresată socialiștilor moldoveni iar ea este în strânsă conexiune cu sugestia făcută de Dimitri Kiseliov, la postul de televiziune Russia 1, ca președintele Dodon să facă coaliție cu Blocul ACUM. Jurnalistul rus nu vorbește de capul lui, la Kremlin s-ar agrea o alianță PSRM-ACUM care să înlăture Partidul Democrat din Moldova de la putere. De aici.

Moscova nu vrea Partidul Democrat la putere în Moldova. Asta se intuia de mai demult. Îmi aduc aminte că, în noiembrie 2015, domnul Andrei Popov, ex-ambasador al Republicii Moldova în Austria, declara la Jurnal TV că i s-ar fi propus bani pentru a-l denigra pe Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, propunerea ar fi venit în  septembrie 2015, când se afla la post în Viena. Popov a subliniat că a informat Serviciul de Informații și Securitate despre tentativa de mituire. De aici.

Declarația făcută de fostul ambasador, că i s-au propus bani pentru a-l denigra pe Plahotniuc, confirmă existența unui plan mai vechi de denigrare a liderului Partidului Democrat. S-a observat că această campanie anti-Plahotniuc a continuat și se desfășoară și în prezent.

De ce, la Moscova, nu au ochi să îl vadă pe Plahotniuc? Probabil, pentru că el este cel care a îndemnat mai vechea conducere a democraților moldoveni să participe la formarea unei alianțe pentru integrarea europeană. Și tot el, a fost cel care, prin desele vizite peste ocean, a făcut posibilă consolidarea parteneriatului Republica Moldova – Statele Unite.

Campania de îndepăratare a Partidului Democrat din Moldova de la putere se desfășoară și la București. Dacă la Moscova, liderul democraților moldoveni este văzut ca un pro-occidental, la București comentatorii politici afirmă că Plahotniuc ar fi omul rușilor.

Baza acestor afirmații pleacă de la principiile enunțate de Partidul Democrat din Moldova pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. O serie de comentatori politici români consideră că adoptarea unei politici pro-Republica Moldova și menținerea unei neutralități politice și militare, precum și reglementarea pașnică a diferendumului transnistrean, ca fiind elemente ale unei posibile politici anti-România. De fapt, împreună cu implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, toate elementele prezentate sunt necesare pentru menținerea unei stabilități în  politico-sociale în spațiul dintre Prut și Nistru.

Voi aminti că acțiunile întreprinse de Cabinetul Filip care au reușit, mai mult sau mai puțin, să stabilizeze spațiul basarabean, au beneficiat de suportul oficial al României, în special al guvernelor PSD.

Nu știu care este rezultatul anchetei desfășurate de SIS în urma denunțului făcut de domnul Popov în noiembrie 2015. Probabil există rezultate în acest sens dar ele nu sunt făcute publice.

Analiza tuturor evenimentelor care se desfășoară în regiune duce la gândul că procesul negocierilor pentru formarea unei coaliții parlamentare post-electorale în Parlamentul Republicii Moldova are o legătură directă cu rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Ucraina dar și cu negocierile pe care le poartă în culise marile companii multinaționale pentru securizarea rutelor de transport ale gazului metan și energiei electrice.

Așa-i că viața bate filmul?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole