Veteranii războiului de pe Nistru sunt gata de o nouă luptă pentru independența Moldovei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Veteranii războiului de pe Nistru sunt gata de o nouă luptă pentru independența Moldovei, de această data nu cu arme, ci cu votul pentru PDM. Veteranii războiului de independență se alătură Partidului Democrat din Moldova în alegerile din 30 noiembrie 2014. Această decizie a fost anunțată astăzi, 10 noiembrie, în cadrul Consiliului Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului de Independenţă din Moldova.

Deja par să nu mire aderările la Parditul Democrat din Moldova. Această formațiune continua să rămînă liderul cursei electorale. Rămîne singurul partid cu un program intens de întrevederi cu alegătorii. Mai mult, e paradoxal că avînd resurse administrative vaste, majoritatea întîlnirilor au loc nu în sălile de cultură, cu oameni aduși mai mult cu forța, ci în ogrăzile și străzile viitorilor votanți.

Tactica plecării în popor, și discuțiile la o clacă, le-a adus deja democraților primele roade. Astfel, intenția de vot, în urma unui sondaj din octombrie, a depășit 11%. În creștere cu mai multe puncte procentuale față de o lună pînă la acest sondaj.

Sondaje interne au și alți concurenți, lucru care îi face să-ți caute un loc în rîndurile liderului.

Sunt clare motivele celor care se grăbesc să adere la PDM. Ce trebuie să-i îngrijoreze pe toți, sunt discuțiile tot mai intense privind declanșarea unui focar de instabilitate pe teritoriul Republiicii Moldova, în cazul câștigului forțelor politice extremiste (pro-ruse).

”Republica Moldova este  din nou în fața alegerii, iar situația geopolitică ne determină să facem alegerea între stabilitate și bunăstare sau conflict și dezbinare. Noi, veteranii războiului de independență știm cel mai bine care este prețul păcii și de ce este important ca în societatea noastră să fie liniște. Suntem ferm convinși că extremiștii și cei care doresc să ne impune viziuni străine nouă nu au ce căuta la conducerea țării”, este declarația Uniunii, enunțată de Eduard Maican, președintele acesteia.

Nu e doar părerea unui singur om ci a peste zece miide veterani care au luptat cu arma în mina și despre război cunosc mult mai multe decît toți politicienii de acum. Se vede că situația este mult mai alarmantă decît picăturile de informații care ajung în mass-media.

”Vedem că unele forțe politice acționează împotriva interesului nostru național și amenință cu destabilizarea situației din țară. Prețul indiferenței ar putea fi prea mare.  De aceea, am decis ca nu doar să ne facem auziți, dar să susținem concret singurul partid care, aflat la conducerea țării, va garanta stabilitatea pe teritoriul Republicii Moldova. PDM este singurul partid care poate garanta stabilitate și care răspunde deplin așteptărilor noastre”, atenționează veteranii.

Vicepreședintele PDM, președintele Parlamentului, Igor Corman,le-a spus că ”Dumneavoastră nu ați stat deoparte în 1991 – 1992 și vă mulțumesc pentru sacrificiul pe care l-ați făcut atunci. Ați dat atunci un exemplu, ați fost patrioți care nu sunteți indiferenți de destinul țării. Mă bucur că și azi nu sunteți indeferenți. Și noi, cei din PDM, ținem la Moldova și vrem, ca și dumneavoastră, ca în țara noastră să fie pace și stabilitate”.

Se vede că tema extinderii extremismului devine acută, în special, spre finalul campaniei electorale. Anume în această perioadă, forțele extremiste, pro ruse din nordul sau sudul Moldovei, vor încerca să distabilizeze situația.

Votul din 30 noiembrie 2014, din spusele veteranilor, rămîne, deocamdată, cel mai pașnic mijloc de a evita o confruntare, deloc pacifistă, între forțele care acum luptă pentru poziția geopolitică a Ucrainei.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole