Vestul vrea un regim autoritar în Republica Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Să vezi, unii din analişti americani şi-au schimbat macazul. Dacă mai ieri moldovenii erau îndemnaţi să se opună regimului autoritar, astăzi cu non-şalanţă se declară că „prea multă democraţie strică” iar Moldova are nevoi de un regim autoritar „iluminat”. Desigur, este vorba de o „dictatură liberală”, o sintagmă care sună la fel de absurd ca şi „dictatura proletariatului”. Astfel de idei a emanat în cadrul unei emisiuni de PublikaTV Vladimir Socor, expert al Jamestown Foundation. Un exemplu pe care l-a oferit americanul este cel al Georgiei, lăudând progresele obţinute de reigmul autoritar Saakaşvili în domeniul corupţiei şi reforma organelor de forţă (unicele lucruri cu care se mai poate lăuda această ţară). Mai puţin s-a vorbit despre faptul că bugetul statului georgian este suplinit de protectorul său – Statele Unite ale Americii, georgienii nevând capacitatea de autofinanţare. Investiţiile în instituţiile represive nu au avut decât un singur raţionament: menţinerea stabilităţii unui regim marionetă. În opinia lui Socor, situaţia din Republica Moldova este mai proastă chiar decât în Belorus şi Azerbaidjan, sugerând că un regim asemenea lui Lukaşenko ar fi mai dorit pentru Moldova.

Adevărul este că americanii nu s-au ruşinat niciodată de faptul că susţin unele regimuri dictatoriale. Pentru nimeni nu este secret că de cele mai dese ori, logica geopolitică primează unor raţionamente de ordin moral sau ideologic. SUA a susţinut regimuri autoritare în Asia, Africa, America de Sud, asasinând la nevoie liderii mişcărilor democratice, fără a fi condamnată, fără a simţi cel puţin un strop de regret. S-a ajuns la situaţii care pentru unii ar părea paradoxale, iar pentru alţii nu: mişcările democratice din ţările lumii a treia sunt în acelaşi timp antiamericane. De ce oare?

Uniunea Europeană şi-a finisat, practic, procesul de extindere. Un lucru esenţial care urmează este asigurarea securităţii la frontierele UE. Iată de ce vestul ar putea fi interesat în consolidarea unor regimuri autoritare marionete stabile, care să răspundă unor necesităţi de ordin geopolitic. Moldova nu este o excepţie aici. Doar aşa se poate explica asistenţa acordată „Alianţei pentru Integrarea Europeană”, cu ignorarea simultană a unor derapaje antidemocratice.

Să nu ne mirăm că în câţiva ani, paradoxul statelor lumii a treia s-ar putea înrădăcina şi la noi: principalii apărători ai democraţiei ar putea deveni chiar mişcările cu un mesaj profund antioccidental. Nu mai este mult până atunci.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole