Veriga slabă a turnului de la Kremlin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

1. NATO, râvnitul consumator de muniţii rusești expirate

După ce va fi semnat proiectul reciproc de cooperare, Rusia va beneficia direct de implicarea economică a ţărilor-membre NATO. Informaţia făcută publică de către vice-ministrul rus al apărării Dmitri Bulgakov este de natură să dezmintă ostilitatea ruso-americană devernită legendară, făcând puțină lumină și în relațiile Kremlinului cu proiectele sale geostrategice.

Oficialul militar rus a făcut referire și la soarta depozitului de arme de la Colbasna, situat în regiunea transnistreană, ce are stocate 18,4 mii tone de muniţii cu valabilitate de utilizare expirată. Astfel, Ministerul rus de externe va colabora cu Chișinăul, Kievul și Tiraspolul în privința posibilităților de utilizare a echipamentelor şi reciclării acestora nemijlocit pe teritoriul republicii nerecunoscute transnistrene. Vestea bună că e deşeurile industriale rezultate nu vor rezulta în urma detonării armamentului.

2. Recidivări la ordin

Anterior, subiectul muniţiilor a prilejuit un conflict deschis între Tiraspol și Kremlin. În noiembrie 2012 mass-media rusă făcea referire efectiv la blocarea aeroportului militar de lângă capitala nistreană, dar controlat de către armata rusă.

Tot atunci aflam că autorităţile de pe Nistru ar fi pretins compensații în valoare de $150 milioane. Se pare că ultima diversiune informațională cu elicopterele rusești destinate republicii nistrene fantomă este subvenționată de la același buget generos. Ca o dovadă suplimentară în acest sens vine și recenta analiză privind situaţia din regiunea transnistreană făcută public de către Centrul de cercetare geostrategică, politică, economică şi de securitate „Stratfor”. Analiștii think tank-ului american văd sprijinul fățiș acordat Tiraspolului de către Moscova ca pe o compensare în adresa noului vector politic al Moldovei: Uniunea Europeană.

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole