VECTOR ––-> PRO-UE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

imagesÎn spaţiul în care ne aflăm, e foarte riscant să crezi în coincidenţe. Lucrurile nu se întâmplă pur şi simplu şi nu spun asta fără temei – este vorba de mai multe lucruri, cel puţin bizare, care s-au petrecut în ultima vreme şi care arată un anumit interes faţă de ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova sau faţă de ceea ce declară candidații de opoziție.  S-a spus la un moment dat că Republica Moldova, fiind între Est şi Vest, trebuie să fie un soi de punte între aceste două spaţii. Ideea de punte în această zonă, trebuie să fie înţeleasă foarte bine. Puntea e un loc care te plasează… nicăieri. Când eşti punte, nu eşti niciunde… Când ni se spune punte şi suntem aici, la frontiera euro-atlantică, trebuie să fim foarte atenţi, pentru că ideea e să ne apropiem cât mai mult de UE, nu să rămânem o punte.

În cazul Moldovei, miza principală de moment este viitorul Președinte al Republicii Moldova. Cine va fi și ce politică externă va alege să facă?

Din acest motiv viitorul președintele al Republicii Moldova trebuie să fie candidatul cu adevărat pro-european, acea persoană în numele căruia să se identifice majoritatea cetățenilor acestui stat plin de probleme de ordin economic, social. Suntem o punte ce e pe cale să fie distrusă tot cu votul nostru.

La ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale din 30 octom­brie urmează să par­ti­cipe 10 can­di­dați, care ne-au mân­gâit ure­chile cu cele mai calde pro­mi­siuni, toc­mai lus­tru­ite ca o pereche de pan­to­fi din vitrina unui magazin de lux. Lucrul cel mai impor­tant este ce va urma după octom­brie. Cu ce aștep­tări venim la sec­ți­ile de votare și ce vrem de la „înving­ă­to­rul” aces­tei curse?

Noi toți ne dorim justiție independentă, un trai decent, un loc de muncă bine plătit acasă, însă aceste benificii indispensabile nu ni le poate oferi Estul, ci doar Uniunea Europeană, prin expertiza de reformare a sistemului instituțional.  Păstrarea vectorului european înseamnă justiţie independentă şi combaterea corupţiei. Având în vedere că Republica Moldova se află în topul ţărilor în care corupţia încă este un fenomen endemic, atunci orientarea proeuropeană poate reduce din acest flagel.

Libera circulaţie, iar în rezultat – interacţionarea cu diverse culturi. Liberalizarea regimului de vize cu UE deja e o realizare, iar astăzi cetăţenii moldoveni nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Europa. Toți ne folosim de această oportunitate, inclusiv și eu.

Iarăși, finanțările externe și granturile oferite Republicii Moldova pentru o dezvoltare durabilă inclusiv în combaterea sărăciei și corupției ar putea să fie blocate în cazul în care președintele țării ar fi un vector al intereselor Estului.

Uniunea Europeană riscă să-și vadă prietenul său (deocamdată) Republica Moldova revenită în sfera de influenţă a Rusiei după alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Asta deoarece partidul de opoziție socialist a reușit să crească vizibil în ochii cetățenilor, în numele candidatului pro-rus, Igor Dodon.

Înțeleg nemulțumirea populației din Republica Moldova, fapt ce îi tentează pe cetățeni să voteze pentru un candidat pro-rus care dorește să rupă legăturile politice și comerciale strânse cu Occidentul și să se alăture Uniunii Vamale Eurasiatice.

Dar avertizez că acesta este un risc enorm pentru viitorul acestei țări.  Igor Dodon în sondaje este cotat destul de bine ca să câștige alegerile prezidențiale cu o agendă pro-rusă, care include interzicerea unionismului, promovarea limbii moldovenești, suspendarea Acordului de Asociere cu UE, re-integrarea Republicii Moldova în spațiul economic dominat de Rusia. Cu o carieră economist-comunist-socialistă, Moldova riscă să piardă totul ce a reușit să obținut în câțiva ani din partea UE.

Întotdeauna a existat încercarea de a balansa sau de a ține interesul diferitelor puteri în Moldova. Dar în situaţia de astăzi eu cred că acei politicieni care încearcă să susţină interesul Federaţiei Ruse în Republica Moldova fac un deserviciu populaţiei. Deoarece istoria a arătat că Rusia, fie ea în sistemul ţarist sau, ulterior, în perioada sovietică, întotdeauna a avut un interes de dominare în regiune şi de subordonare a acestei zone ample în care este acum acum Ucraina, Republica Moldova, Belarus, de subordonare a intereselor sale. Şi, din acest considerent, la moment aceşti politicieni îşi văd interesul lor personal şi Federaţia Rusă îi foloseşte în Republica Moldova. Şi, în linii mari, ei fac un deserviciu cetăţeanului de rând, care va pătimi în urma acestei relaţii între Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Deoarece aceste relaţii nu sunt bazate pe o cooperare reciprocă, care ar fi în beneficiul ambelor ţări.

Din aceste motive consider că viitorul președinte trebuie să fie un exponent și un susținător deplin al vectorului Europeană a cărui voce să fie auzită în Vest.

Votează conștient și informat! Votează dreptatea, reforma și bunăstarea! Votează candidatul proeuropean!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole