Valabilitatea lui Timofti

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După micul conflict cu prim-ministrul, toată floarea jurnalismului se întreabă – Cât va mai fi preşedinte Timofti? Mandatul său se va încheia în 2014 sau 2016? Sau mai devreme?!

Observăm în ultimul timp, încrederea lui Timofti că şi-a depăşit etapa slugărniciei şi a parametrilor de marionetă, prin încercarea de a-şi arăta muşchii. Se revoltă ba contra armatei ruse pe teritoriul nostru, ba asupra limbii vorbite şi istoriei studiate. Recent s-a arătat nemulţumit de deschiderea unui consulat la Tiraspol, ceea ce a constituit o mare lovitură sub centura premierului.

Reacţia acestuia ar putea fi una dură. Mai ales, dacă relaţia cu Rusia ar intra într-un impas, oalele s-ar sparge în capul lui Timofti, transformându-l într-o persoană ingrată. Aşa cum respectivul (Timofti), se autodeclară nonstop adeptul intereselor ţării, presiunea propriilor susţinători, l-ar face să cedeze.

Întărirea PD-ului cu peste 30 %, îi îngrijorează pe ceilalţi membri ai alianţei. Aşa cum instituţia prezidenţială le-ar putea aduce un plus de imagine în faţa electoratului, fiecare îşi va da străduinţa să-l ademenească pe Timofti de partea sa.

Cazul în care Timofti va prefera neutralitatea, nu este pe placul niciunui partid, iar menţinerea sa la preşedinţie, pare a fi o iluzie. Căci, nu este suflare în această ţară, care să nu fie de acord cu adevărul – partidele alianţei au nevoie de un măscărici în fruntea statului, şi nu de un pilon al societăţii.

Prin urmare, orice iniţiativă prezidenţială, diferită de măcar a unui partid al guvernării, primeşte efectul bumerang-ului, efectul căruia va duce la sfârşitul valabilităţii preşedintelui statului.

P.S. Unor guvernanţi le prieşte instabilitatea politică…

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole