Vacanță de vis în Siberia. All inclusive. Acum -30%!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eu când m-am dus de-acasă acum vreo 8-9 luni spre țărmuri mai calde – Țara asta dragă mie nu avea Președinte, adevărul despre 7 aprilie nu se știa, erau aproape -20C dar în pofida la toate – Țara mergea spre vest. Adică AIE-2, ca niște adevărați eroi ai neamului, ne trăgeau, ne împingeau, ne argumentau că Uniunea Europeană e Eldorado al nostru, tărâmul făgăduit, paradisul uitat.

Amu avem Președinte. E +40C. Adevărul tot nu se știe, dar suntem mai aproape. Dar ta-dam bum-bum și aflu că Țara mea dragă deja nu e atât de decisă unde mai merge. Aparent există unii (și mulți, da’ mulți chiar!) care în loc de Madrid și Colizeumul din Roma vor să vadă minunățiile Rusiei, Belarusiei și a Kazakhstanului! Cum nu poți să fii cu două picioare și întro Uniune (Europeană, UE) și în alta (Euro-Asiatică, UEA) (din motive de bariere, taxe și alte nuanțe care le înțeleg toți, deja și comuniștii) – Țara trebuie să aleagă. Aparent s-au strîns și voturi pentru un referendum, Partidul Comuniștilor vrea ședințe extraordinare pentru a stabili data plebescitului: ”lasăți Poporul să decidă” – ne răcnesc ei punînd degetul pe cuvântul democrație în Dicționar. Presa, surprinzător (sau, de fapt, poate nu), tace. Adică mai apare pe-aci, pe-acolo cîte un articol. Poate și ei cred că e vreo glumă această chestie, sau căldura de august, sărbatorile și nunțile îi mai țin încă întro stare de reverie cînd uniune sau nu uniune sau care uniune îi…departe de visele lor.

Dar eu am o problemă. Pentru că în Țara asta dragă mie – nu poți să excluzi niciodată nimic; nici chiar cea mai incredibilă idee. Iar dacă se ajunge la un referendum, nu exclud că Moldovenii, după vreun hram sau zi a vinului, nu ar putea, turmentați și cu ochii mijiți, să voteze pentru UEA în detrimentul la UE. De ce și nu? Țăranul moldovan se vede deja, ca întrun vis gustos, umăr la umăr cu kazacii și belorușii, bătînd cartea de belot în Astana în timp ce fura lui cu patlajele se vinde ca pâinea caldă partenerilor noștri strategici din Asia.

Sau alta. Parcă văd panouri uriașe a firmelor de turism din Chișinău: ”O vacanță de neuitat în Siberia! 30% reducere!”. Și normal. În loc de banalele poze cu ai noștri ținând turnul Eiffel în mînă sau răzămîndu-se de turnul înclinat din Pisa – acum, frumos și creativcik, o să vedem pe facebook pozele amicilor cu amintiri din Kamceatka, taigaua din Kazakhstan și poate, dă Doamne, pe însuși Lukashenko la vreo paradă militară. UE – ***, UEA – iaca asta bl**.

Eu încă nu am văzut pe nimeni (nici măcar un om din acei 230.000 de semnatari, sau vreun reprezentant de la PC) să ne explice de ce în UEA o să ne fie mai bine decât în UE. În schimb semnături și răcnete democratice despre referendumuri – cu duiumul.

Măcar ceva nu s-a schimbat în Țara asta dragă mie: logica. Ea, cum ar ieși, lipsește cu desăvârșire.

Comentarii