Vaca sacră din Guvern. Valeriu Ghilețchi: Nu este Constituțional ca prim-ministrul să-și dea demisia !

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vineri seara, la talk show-ul Bună Seara de la Moldova 1, au fost invitați reprezentanți ai partidelor din fosta AIE 2, de la PDM – Igor Corman, PL –  Corina Fusu, PLDM – Valeriu Ghilețchi și din partea societății civile,Valentina Ursu. Împreună cu alți prieteni am mers și eu cu gîndul de a afla ceva nou și să văd dacă partidele din fosta AIE mai cred în șansa de a „reanima”  Alianța.

În timpul emisiunii, am acordat o întrebare domnului Ghilețchi, mai precis l-am întrebat de ce prim-ministrul Filat nu demite miniștrii săi corupți, cărora le-au fost intentate dosare penale, dacă ei nu au onoarea să o facă, de ce Chetraru a fost numit persoană non grată la Guvern și de ce PLDM nu acceptă varianta zero, care știți că presupune demisia președindelui Parlamentului și al primului minisru.
La prima parte  de întrebare mi-a zis de prezumția nevinovăției, onoarea și demnitatea au fost uitate de PLDM, la a doua parte despre Chetraru a evitat să răspundă, iar la a treia parte, ce presupunea demisia primului ministru, dl Ghilețchi mi-a răspuns că „nu este Constituțional ca prim-ministrul să-și dea demisia”.

Mai pe scurt, prim-ministrul Republicii Moldova, este un fel de vacă sacră, de care nimeni nu are dreptul să se atingă și să vorbească de rău, cam asta reieșea din răspunsul d-lui Ghilețchi. După emisiune, am mai vorbit cu dumnealui puțin, el continuînd să-mi răspundă că defapt, prim-ministrul poate să-și dea demisia dacă ar dori, doar că el nu dorește pentru că este periculos, nu are nici un fel de garanții.

De interceptările telefonice nici nu am mai zis nimic, oricum era în zadar să-i amintesc ce prevede Codul Penal despre depășirea atribuțiilor de serviciu și excesul de putere, încă un motiv serios, din zecile care sunt, ca prim-ministrul Filat să-și dea demisia.

Regratabil este însă faptul că Vlad  Filat se gîndește la securitatea personală și vrea garanții, dar nu depășirea crizei politice, probabil garanții că nu v-a fi tras la răspundere, că nu v-a  ajunge după gratii, că  nu v-a fi deposedat de conturile bancare de prin Elveția. La viitorul European al Republicii Moldova nu are timp să se gîndească, la fel cum nu are timp și dorința necesară ca Moldova să fie fără sărăcie.

Cetățenii țării însă doresc să vadă schimbarea promisă, doresc să circule liber în Uniunea Europeană, vor un trai decent, și toate astea sunt posibile dacă partidele din fosta AIE se așează la masa de negocieri și discută, dacă sunt toate formațiunile gata să ajute organele de drept în lupta cu marea corupție. Și într-un final, să-și recunoască fiecare partea de vină și acești doi ani care au mai rămas pînă la alegeri, să muncească toți pentru popor, să mai uite de mașini beton și case de milioane.

P.S.
Domnule prim-ministru, fiți bărbat și demisionați, nu pentru Lupu și Ghimpu, dar pentru popor, pentru viitorul European al Republicii Moldova !

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole