Va veni clipa cînd tinerii vor fi liberi în Moldova? – Tineretul prezintă forţa motrice a unui stat, iar statul la rândul său e obligat să le ofere posibilităţi de afirmare!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tineretul prezintă  forţa motrice a unui stat, iar statul la rândul său e obligat să le ofere posibilităţi de afirmare. În ultimii ani Republica Moldova  şovăieşte în aceasta privinţă, iar problemele legate de migrarea tinerilor se intensifică. Cu părere de rău, nu toţi tinerii se întorc acasă după studiile efectuate peste hotare. Un număr infim de tineri îşi găsesc un loc de muncă respectabil în ţară, iar pentru mulţi educaţia primită aici este un bilet de plecare în ţările mult mai dezvoltate sub aspect economic. Acest fenomen ia proporţii considerabile, mascate însă de probleme mult mai puţin importante, ca: dorinţa de a ne uni/alia cu un anume stat, tendinţa de a ne numi limba în unul sau mai multe feluri, ambiţia de a ne măsura averile cu proprietăţile, etc.  Problema esenţială, pe care trebuie să o adresăm, este dacă generaţia noastră se va întoarce acasă la părinţi, la copii, la valorile ce ne definesc ca popor. Cu regret, au suficiente motive să n-o facă. Familiile tinere fug din ţară, iar motivele sunt proeminente: ex.: în Ucraina pentru primul copil familia beneficiază de un ajut financiar de 29 000 UAH.  După naşterea primului copil, în  Federaţia Rusă unei familii i se oferă 46 000 RUB, al doilea – 64 316 RUB, al treilea 91 880 RUB, exceptând ajutorul financiar lunar de 11,7 mii RUB. Noi suntem puşi în situaţia în care  tinerii emigrează în Kazahstan, Uzbekistan, ne mai vorbind de cunoscutele state europene.

Dragi prieteni, noi avem o datorie sacră faţă de părinţii noştri, de patria noastră,  să luptăm cu nedreptatea, să luptăm pentru libertate în deciziile si hotărârile noastre, pentru posibilitatea de a ne construi propriul viitor cu cărămizi temeinice, care să dureze în timp. Visez clipa când tânărul Republicii Moldova nu va fi dependent de costul contractului de la universitate, costul unui apartament, al unui trai acceptabil. Visez clipa când el va putea sta vertical în faţa propriului destin, în faţa societăţii căreia îi aparţine, ştiind că nu poate fi îngenuncheat de corupţie, inegalitate, sau lipsă de bani, când va fi Liber.

În cazul în care ne vom abandona cauza, Moldova va rămâne la nivelul zilei de azi: debusolată şi săracă, inaptă de progres, monopolizată. Iar singurii, dar singurii vinovaţi vom fi noi, cei care am ales comfortul de a nu face nimic, de a fi simpli privitori la un spectacol cu care nu ne identificăm. Noi nu luptăm contra unui partid sau a guvernării actuale, noi luptăm pentru un trai decent aici, în ţară. Nu facem acuzaţii, ci ne îndeplinim datoria faţă de părinţii şi copii noştri, singurii demni de eforturi uriaşe şi dedicare totală.

Cum a zis Edmund Burke “Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni sa nu facă nimic”

Am încrederea că v-am convins de Ceva.

Care este acel lucru, rămâne la discreţia Dvs…

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii