Va pierde PCRM monopolul asupra opoziției?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Acțiunile de protest anunțate de mai multe formațiuni politice ar putea schimba, într-o oarecare măsură, peisajul din Republica Moldova.

Există o mare probabilitate pentru coagularea unei noi opoziții, diferite decât cea comunistă. Reamintesc că Mișcarea Populară a lui Sergiu Mocanu și-a anunțat intenția de a organiza acțiuni de protest, Partidul Popular Creștin Democrat, Partidul Social Democrat dar și persoana publică Oazu Nantoi și Partidul Acțiunea Democrată și-au făcut publică nemulțumirea față de intenția de a organiza un referendum. Astfel, dilema AIE sau PCRM ar putea să nu mai fie actuală în 2012. După ce a pierdut monopolul puterii politice, PCRM ar putea pierde și monopolul asupra opoziției, fapt care se va răsfânge neapărat și asupra partidelor din AIE.

Iată de ce există o mare probabilitate ca lideri comuniști să se detașeze de protestele împotriva referendumului, datorită naturii sale

exclusiviste și megalomane. Putem să ne reamintim chiar și de ideea Congresul Cetățenilor, care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie un proiect atotcuprinzător, nu unul strict partiinic. Același exclusivism și credința în „nemurire politică” a devenit o boală cronică a formațiunilor din AIE, de unde vine și impotența de a alege președintele, precum și ignorarea regulelor elementare de joc (în limbajul moldovenilor – „bespredel”).

Indiferent de pozițiile noastre față de actorii politici care doresc să declanșeze acțiunile de protest, deplasarea accentelor ar putea schimba discursurile și atitudinile celor de la guvernare.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole