Va lua oare fostul agent CIA în calcul Transnistria pe post de domiciliu temporar ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scandalul diplomatic legat de Edward Snowden poate rezulta într-un deznodamânt cu totul neaşteptat, sugerează surse de insider de la Kremlin pentru agenția nistreană „Tiras”

Dilema invocată pare să fie suficient de accesibilă pentru a se încadra în teritoriul logicii elementare. Pe de o parte Rusia nu ar dori să își antagonizeze relaţiile suficient de tensionate cu Statele Unite, iar de cealaltă nu își poate permite să-și știrbească vreun dram figura de jucător internaţional de calibru. Și aici urmează intriga propriu-zisă: în tatonările sale disperate pentru o formulă de azil confortabil, fostul ofiţer CIA nu ar exclude unele ţări din CSI nerecunoscut sau parţial recunoscute, inclusiv regiunea Transnistria.

Având în vedere că o astfel de soluţie ar aboli multe dintre problemele existente în relaţia spinoasă Washington-Moscova, asigurându-i totodată lui Edward Snowden drepturile formale de cetățean liber, unul dintre deputații în Parlamentul transnistrean admite plauzibilitatea scenariului. Singura dilemă tehnică ar fi, după Dmitri Soin, modalitatea legală a solicitantului de azil american de a ajunge în spațiul de pe Nistru. În rest, „Tiraspolul este un avanpost al Rusiei, deține pe teritoriul său trupe militare de menţinere a păcii”, cu alte cuvinte „întrunește toate atributele unui stat, dar fără responsabilități în fața instituţiilor internaţionale”.

Se pare că „intriga din jurul lui Edward Snowden poate stârni finalmente un nou val de interes pentru ţările nerecunoscute din spaţiul post-sovietic”, conchide nu fără o anumită doză de satisfacție politicianul transnistrean.

În timp ce personal nu cred în valabilitatea unui asemenea twist narativ ruso-american, trebuie să admit verva spumoasă, absolut neignorabilă, a chibiților strategici de la Kremlin: ironia situației e că Washingtonul ar fi umilit, încă o dată în plus, să se afle în imposibilitatea de a pune presiune asupra Tiraspolului”, care de jure nu există ca subiect de drept internaţional. Or, un cititor fidel al literaturii ruse clasice ar putea avea senzația că asistă involuntar la un capitol post-modernist scris la trei mâini de Lermontov, Gogol și Dostoievski într-o criză de inspirație spirituală.

Comentarii

Igor Ursenco

Igor Ursenco

Scriitor, observator social. Fără a urmări o periodiocitate metronomică, voi posta în acest spațiu articole ce țin de principalele teme (și nedumeriri) care mă interesează ca cetățean (deconstrucție politică & concordie socială). Au trecut tim...

Ultimele articole