Va întra Curtea Constituţională în război împotriva Parlamentului?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După scandaloasă decizie a CC, urmează o serie întreagă de contraatacuri ale PLDM, cu sprijinul PCRM. Furia politică se revarsă prin abrogarea unor proiecte şi hotărâri adoptate anterior. PD şi PL, care păreau a fi pe creasta valului, s-au trezit din nou strânşi la colţ. Mă tem că aici e vorba mai mult de emoţii decât calcule făcute la rece. PCRM înaintează instinctiv, fără a avea nişte obiective prea clare, conducându-se de principiul „cu cât mai rău, cu atât mai bine”, PLDM vrea să se răzbune pentru silniciile la care a fost supus anterior Filat, chiar dacă pentru acest lucru presupune o colaborare tacită cu PCRM, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă.

Să nu uităm că în mijlocul acestui carnagiul politic a apărut o un nou „ostaş” – Curtea Constituţioală. Anume relaţia dintre noua majoritate parlamentară şi CC este unul din cele mai interesante momente, pe care trebuie să urmărim cu cea mai mare atenţie. Va tolera Curtea Constituţională noile schimbări sau va intra în confruntare directă cu Parlamentul? Probabil primul lucru pe care îl va face Curtea Constituţională, va fi pronunţarea asupra constituţionalităţii proiectului de lege prin care a fost eliminat principiul inamovibilităţii judecătorilor Curţii. O confruntare dintre Parlament şi Guvern, pe de o parte şi Curtea Constituţională, ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru viaţa politică, pentru că ar putea crea premize pentru instaurarea unui regim autoritar-oligarhic. E greu de crezut? Aşteptaţi rezultatele următoarelor alegeri şi vă veţi convinge.

Mă miră cum de la Chişinău se tot vorbeşte despre „compromiterea parcursului european”, ignorându-se nişte lucruri care sunt mult mai importante decât „vectorul politicii externe”. În primul rând, este vorba de existenţa şi funcţionalitatea statului de drept.

Din ceea ce se întâmplă, politicienii trebuie să extragă o lecţie: principiul „scopul scuze mijloacele” este foarte periculos, mai ales în lupta politică, pentru că poate crea un ansamblu de precedente, care se pot întoarce chiar împotriva iniţiatorilor lor. Nimeni nu e veşnic pe pământ, mai ales când este vorba de viaţa politică.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole