VA FI SAU NU O MOȚIUNE DE CENZURĂ PE NUMELE LUI CHICU

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește astăzi, 2 aprilie, într-o ședință plenară după ce Cabinetul Chicu și-a asumat responsabilitatea asupra legii cu privire la rectificarea bugetului.

Asumarea răspunderii de către guvern este o procedură la care un Cabinet de Miniștri  apelează atunci când dorește să aplice rapid anumite legi, fără dezbaterea acestora în Parlament. Dacă în decurs de 72 de ore nu este depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, modificările aprobate prin angajarea răspunderii  vor intra în vigoare.

Premierul Chicu urmează să informeze deputații despre măsurile pe care le propune spre adoptare. Este vorba de proiecte de legi privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Printre aceste măsuri se găsește și cea privind redirecționarea veniturilor Aeroportului în Fondul de susținere a populației. Mai exact, este vorba despre 50 la sută din taxa de modernizare, în mărime de 9 euro pentru un pasager. Autoritățile guvernamentale vor și redirecționarea a 50 la sută din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor.
Prin aceste modificări se dorește obținerea a mai multor surse de venit la bugetul de stat – legea va intra în vigoare din 1 iulie 2020, iar statul planifică să obțină cel puțin 120 mln. de lei pe an, care vor fi utilizați în interesul cetățenilor moldoveni.

Asumarea responsabilității este periculoasă, este o măsură care deschide calea către lansarea unei moțiuni de cenzură la adresa Cabinetului de Miniștri. În timpuri obișnuite opoziția nu scapă un asemenea moment.

Chiar dacă aritmetica parlamentară se cunoaște, și pare că opoziția parlamentară nu dispune de suficiente voturi pentru a demite Guvernul Chicu, ar fi o eroare politică din partea opoziției să nu încerce măcar lansarea acestei proceduri.

Există suficiente puncte critice care unesc în acest moment opoziția parlamentară. Andrian Candu, Maia Sandu și Andrei Năstase sunt liderii politici cei mai vocali care critică prevederea conținută de Decizia nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale referitoare la obligativitatea achitării poliței de asigurare în medicină la intrarea pe teritoriul statului moldovean.

Maia Sandu a declarat că decizia este ilegală pe care PAS a contestat-o miercuri, 1 aprilie, la Curtea de Apel. Voi aminti că în timpul în care conducea Guvernul Republicii Moldova, Maia Sandu a promis simpatizanților că va întoarce aeroportul în proprietatea statului, în prezent, păstrează o tăcere dubioasă. De aici.

Andrian Candu, de la Pro Moldova, consideră că decizia autorităților de a impune cetățenilor reveniți de peste hotare să-și cumpere polițe de asigurare medicală este incorectă. El a cerut Comisiei pentru situații excepționale să elimine această obligativitate pentru diaspora moldoveană care vine între Prut și Nistru și să reducă prețul acesteia. Domnul Candu se pare că uită despre faptul că rezidenții statului moldovean, care au plătit impozitele, nu pot fi impuși să plătească cheltuielile de spitalizare ale celor care nu le-au plătit.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, important lider al PPDA, consideră că asumarea răspunderii Guvernului în ceea ce privește adoptarea măsurilor menite „să sprijine economia” nu vor duce la nimic altceva decât să lovească, de fapt, în afacerile mici și mijlocii. O opinie în acest sens a fost publicată pe pagina de facebook a deputatului.

Toate formațiunile politice parlamentare au critici comune la adresa Guvernului. Amintesc că, anterior fracțiunea parlamentară Pro Moldova afirma că mai sunt deputați ai PDM care și-au manifestat dorința de a pleca din această formațiune politică. Îi vom vedea ori nu?

Există așadar, cel puțin la nivel teoretic, posibilitatea de a depune în termen de trei zile moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Chicu.

Iulian Chifu nota recent că în criză de coronavirus apar și alte crize importante – criza de leadership şi criza de credibilitate a conducerii unui stat. Era o invitație subtilă de manifestare adresată liderilor opoziției de la Chișinău.

Rămâne de văzut dacă opoziția va depune sau nu moțiune de cenzură. Au dreptul să facă acest exercițiu de democrație. Evident, în cazul stopării activității guvernului există posibilitatea ca, alături de criza de COVID-19, să apară și o criză politică pe care și-o vor asuma.

Nu cred că opoziția parlamentară va da dovadă de tendințe sinucigașe. În același timp, o ieșire onorabilă a statului moldovean din starea de urgență, cu pierderi relativ mici și asumate, va face posibilă o creștere a simpatiei populare pentru președintele Dodon. Acest lucru îi îngrijorează cel mai mult pe liderii opoziție moldovene.  Opoziția are o dilemă – să demonstreze că există și are cu ce rezolva criza de COVID-19, ori să stea în carantină.

#stămîncasă

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole