Va fi sau nu declarat Filat persona non grata pe teritoriul Ucrainei? R.Moldova este plină de indivizi ca Radu Banciu

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un expert, invitat la emisiune, s-a arătat ieri foarte bucuros să-l vadă în bună dispoziție pe președintele PLDM energic, gata de acțiuni concrete.

Expertul a devint ”moale” precum s-a exprimat.

A frizat ridicolul când și –a exprimat regretul că despre congresul PLDM s-a vorbit puțin, știindu-se că la reuniunea liberal-democraților Filat a fost unicul candidat la funcția de președinte.

Anterior acest director al unui institut european despre care nu știe nimeni a făcut-o pe moderatorul și i-a pus întrebări invitatului la emisiune. L-a întrebat pe Filat de ce merg înainte și nu înapoi.

Repet, are pretenția de a fi director al unui institut care nu știe că UE este un important jucător geopolitic, Parteneriatul Estic, fiind una dintre strategiile globale ale celei de-a treia supraputeri după cum este considerată structura în componența căreia vrem să fim admiși.

A cădea atât de rău în păcatul slugărniciei, a te căciuli astfel în fața stăpânului fără să roșești este ceea ce nu trebuie să facem dacă vrem să fim considerați europenei.

Cel mai trist e că Filat nu l-a oprit. Nu l-a apostrofat nici moderatorul.

M-am gândit în acest moment la gunoiul de peste Prut, Radu Banciu, care în ajunul Crăciunului l-a făcut pe Leancă terchea-berchea, pe noi bețivi, iar pe studentele noastre curve.

Acesta cu ce este mai bun dacă vorbește despre integrarea europeană și promovează un mod atât de grețos de a se băga sub piele, uitând că sarcina lui constă în a discuta în contradictoriu cu invitatul, de a pune întrebări incomode?

Și avea motiv de îngrijorare, fiindcă la emisiune s-a discutat despre protestele de la Kiev.

Am aflat pentru prima dată că Filat a fost invitat pe Maidan de către liderul opoziției Kliciko. Potrivit mass mediei ucrainene, Filat a fost inclus în lista a 36 de persoane care pot fi declarate persona non grata pe teritoriul Ucrainei.

Bravada politică a lui Filat care a vrut să se acopere de glorie ieftină înainte de Congresul PLDM ne poate costa enorm în eliminarea diferendului transnistrean, fiindcă Ucraina este unul dintre mediatori. Iar relațiile dintre cele două state s-au răcit, drept confirmare servind faptul că ambasada ucraineană nu mai este la fel de activă ca până acum.

Filat a fost pe Maidan, dar n-a înțeles nimic din ce se întâmplă în Ucraina. Nu mai vorbesc despre directorul institutului european.

Ca țara să nu fie ruptă în două – Ianukovici a decis să nu alerge pe drumul integrării europene, ci să meargă liniștit, atâta timp cât porțile la care vrea să bată ar putea întârzia să se deschidă.

Filat, căruia îi plac cifrele, trebuia să amintească un adevăr de netăgăduit – Ianukovici a cerut ajutor de 160 de miliarde de EURO pentru promovarea reformelor, iar birocrații de la Bruxelles s-au mirat că are nevoie de atât bănărit.

Atunci Ianukovici a arătat că Ucraina are academie și a pus pe masă calculele din care rezultă că de asemenea sume au avut nevoie statele-membre ca Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia.

Esențialul, nimeni nu a suflat un cuvânt despre faptul că Ucraina va semna acordul de asociere la UE după alegerile prezidențiale din 2015. Președintele Ianukovici nu renunță la convingerile sale despre inevitabilitatea parcursului european al Ucrainei.

… Așadar, am asistat la un dezgustător spectacol de idolatrizare a celui care continuă să susțină că a cedat funcția de prim ministru, dar nu a fost demis pentru corupție.

El este mântuitorul, lui i-a pus Dumnezeu mâna pe cap. Asta a trebuit să înțelegem. Numai că efectul acestei propagande ca din timpurile comuniste a fost nul.

Asta pentru că ceea ce a văzut defunctul premier pe Maidan nu contrastează cu realitățile din R.Moldova.

Referendumul preconizat în Găgăuzia are un obiectiv clar definit – de a sustrage clasa politică de la preocuparea sa constantă de explicare a beneficiilor semnării acordurilor de asociere în UE, Filat are dreptate.

Numai că Filat trebuia să spună că situația din Găgăuzia este destabilizată de prietenul său Formuzal, care i-a cerut să se facă președintele R.Moldova și i-a dat să călărească calul dăruit lui Voronin.

Interesant, lui Plahotniuc îi va propune cineva din fracțiunea PD a adunării populare de la Comrat să urce în șeaua calului lui Voronin? Doar nu este un secret că Voronin i-a încălzit la piept pe cei doi șerpi – Lupu și Plahotniuc.

Filat nu scoate un cuvânt despre faptul că se impune de mult timp convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului în cadrul căreia, fără surle și trâmbițe, să se analizeze situația din Găgăuzia.

Până la urmă s-ar fi înțeles cine și cum gândește. Numai că Filat se teme de adevăr. Așa cum nu s-a discutat situația din Audiovizual, se trece cu tăcerea și intenția de dezmembrare a R.Moldova.

Nu exagerăm, Găgăuzia este jucată la ruletă rusească și oamenilor trebuie să li se spună adevărul.

Iar adevărul e simplu – va trebui să cerem cu toții, din mila oligarhilor, azil politic în România. Așa că nu vă grăbiți să-l înfierați pe Banciu, s-ar putea să vă pară cheie de biserică în comparație cu cozile de topor de la noi, care se vor iarăși la putere.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole