Uzurpator sau tîrfă politică? Trei ani de la votul lui dodon pentru Timofti

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi se împlinesc trei ani de cînd Președinte al Republicii Moldova este NicolaeTimofti. Pentru candidatura acestuia au votat pe 16 martie 2012, 58 de deputați ai fostei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE), deputatul neafiliat Mihai Godea și desigur cei trei deputați în frunte cu igor dodon (consider că numele acestui personaj nu merită scris cu majusculă). Incredibil, dar adevărat, acum 3 ani „statalistul” dodon a votat împreună cu unionistul Mihai Ghimpu, candidatul alianței de guvernare de atunci, pe care dorea atît de mult să o distrugă. Ion Ceban pe atunci era vedeta „concertelor” organizate regulat de comuniști în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), a criticat dur chiar de pe scena improvizată gestul lui dodon, acuzîndu-l că împreună cu alianța de guvernămînt, au uzurpat puterea în stat, votînd un Președinte de țară nelegitim.

Pe atunci dodon mai flutura și un așa zis „test al statalității” pe care Nicolae Timofti l-a trecut cu brio, iar din acest motiv l-a și votat. Cunoscutul analist politic Oazu Nantoi spunea despre „testul” lui dodon că este un scenariu dezgustător, iar el este o tîrfă politică: „Paţani, aista îi al nostru, votaţi-l!”. Iată aceştia sunt de regulă stataliştii în R. Moldova. Testul lui dodon este un scenariu destul de dezgustător. Tîrfele politice încearcă să se dea drept cineva virgin, dar nu le reuşeşte şi rămâne de văzut ce va fi.”

Ulterior, Mark Tkaciuk, Renato Usatîi și Anatol Șalaru au declarat că dodon a cerut între 600 mii și 3 milioane de euro, în schimbul votului pentru Timofti. Dovezi în acest sens nu există sau încă nu au fost prezentate, însă e curios faptul că la scurt timp după alegerea Președintelui, dodon și-a cumpărat în Chișinău o casă în valoare de 2 milioane 300 mii de lei.

Acum dodon este implicat activ în campania electorală din UTA Găgăuzia, unde a invitat mai multe persoane foarte suspecte implicate activ în războiul din Estul Ucrainei. Este clar că dodon nu vine acum cu laude în adresa Președintelui, mai ales că poziția lui Timofti vis-a-vis de limba vorbită, vectorul de dezvoltare a țării, relațiile cu statele vecine în special România și multe altele, sunt diametral opuse cu ideile promovate acum de dodon, mai ales în Găgăuzia. Din aceste motive, dodon îl numește acum pe Timofti „eurounionist” , fără a aminti însă că anume el a fost factorul decisiv alegerii lui în funcția de Președinte de țară.

Dacă dodon ne-a deprins deja cu schimbarea radicală a opiniei, amintesc aici declarațiile lui despre integrarea în Uniunea Vamală, idee pe care inițial o considera utopică, apoi poziția față de Nicolae Timofti, pe care dodon la început îl prezenta ca pe un veritabil statalist, iar acum îl prezintă ca fiind unionist, apoi îmi este interesant ce crede în prezent Ion Ceban despre votul lui dodon pentru Timofti. Rămîne oare dodon în viziunea lui un uzurpator, sau cum a zis Oazu Nantoi, o tîrfă politică?

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole