Usatâi către Filat: Dacă tu nu mă iubești, eu te iubesc! Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului” (II)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Va povesteam în episodul anterior cum Filat a călătorit pe banii lui Renato Usatâi, fostul său consilier, la un meci de fotbal de zile mari. Fiind luat la purecat de reporteri, Filat spune că nu comentează cu toate că plăcerea l-a costat pe Renato Usatâi circa 100 de mii de euro și că la hotel sunt înregistrate documentele de ședere, după cum sunt indicați și pasagerii, escalele avionului arendat de Usatâi.

În principiu e treaba lui ce a făcut cu banii proprii. Pe Filat, însă, dacă tot edificăm un stat de drept, îl așteaptă o ședere de ani mari la mititica. Iar Filar este obligat sau poate fi obligat de organele de resort să dea seamă, chiar dacă nu mai e funcționar public. Unde mai pui că Filat minte cu nerușinare, susținând că nu va comenta afirmațiile lui Usatâi, care adevăr vorbește.

Iată un fragment dintr-o emisiune în care Filat a fost luat la bani mărunţi şi nu i-a plăcut:

– De ce coaliţia de guvernământ, Dvs. sunteţi etichetaţi drept „hoţi” şi „bandiţi”?

– Renato Usatâi spune că aveţi pachete de acţiuni în toate băncile asupra cărora au fost întreprinse atacuri rider…

– ( Filat)E un om nebun…

– Nu aveţi acţiuni…

– (Filat)N-am…

– Dar tăcerea Dvs. confirmă că afirmaţia e justă.

– (Filat)Spuneţi-mi, dacă 100 de demenţi vor începe să spună prostii, eu trebuie să-i acţionez în justiţie?

– O să-l acţionaţi pe unul şi exemplul va fi instructiv…

– (Filat)Mă voi gândi…

– Dar aşa se procedează în ţările europene!

– (Filat)Eu știu cum se procedează….

Așadar, Filat minte, afirmând in nota, expediată reporterilor, că nu va reacționa. El a spus totul și poate fi acționat în justiție.

Mai mult, el trebuie să ceară limpezirea situației. I-am scris lui Filat, încă la începutul surprinzătoarei sale cariere politice, poate găsi sugestiile pe al său Filat MD, că nu trebuie să se mândrească cu faptul că nu s-a judecat niciodată cu mass media. I-am demonstrat că pentru un politician, aflat în serviciul poporului, este contraindicat să nu acţioneze presa în justiţie.

Dar refuzul este una dintre carenţele politicienilor care au multe muşte pe căciulă. Oamenii oneşti nu se feresc de adevăr. Să ceară un leu, dar să demonstreze că puterea a patra trebuie să fie corectă în relaţia cu cetăţenii ţării este obligația unui politician.

A afirma, fără drept de apel, că Renato Usatâi este dement , fără probe, este descalificant pentru un politician. El nu mai are drum înapoi în politica mare chiar dacă are la picior nişte analişti de duzină şi reporteraşi care-i ciugulesc din palmă.

Filat, de exemplu, le transmitea scriitorilor bani în plic, lucru despre care a scris editorialistul Constantin Tănase. Nici aceasta nu este adevărat? Dar rapoartele Curţii de Conturi despre privatizările frauduloase ale mai multor unităţi economice importante din R.Moldova, dar IPTEH, pe care şi l-a însuşit contrar normelor morale ce trebuie să le respecte un funcţionar public după cum era ministrul de stat Filat, după ce a privatizat tot ce se putea în ţară sub bagheta lui Petru Lucinschi?
Lista e impunătoare. Principial important e, însă, să observăm că în răspunsul său la solicitarea reporterilor de investigaţie Filat spune că se va mai gândi şi că ştie că în Europa asemenea afirmaţii se probează în instanţă.

FILAT NE ARE DE IDIOŢI TERMINAŢI

Fiind un tată grijuliu, Filat, amatorul de senzaţii fotbalistice tari, a făcut inițial o escală în Elveția, unde locuiește soția sa de care s-a despărțit surprinzător de ușor într-un moment decisiv pentru Moldova, când toți suntem obligați să fim uniți, începând cu familia, celula de bază a societății dacă e să-l cităm pe neamțul Fridrih Engels. De aici Filat l-a luat pe fiul său, Luca, să se delecteze și el mititelul.

Nu pot să nu fac o intervenție pentru a vă arăta cinismul acestui om. El , cu progeniturile peste hotare, deși trebuie să le țină acasă pentru a servi model de patriotism , li se adresează studenților de ziua lor cu un mesaj de-a dreptul impertinent. După ce i-a scos în stradă pe 7 aprilie ca să-i apere bogățiile și să-i mintă cu nerușinare, Filat le spune fariseic:

” Personal, am trăit la maximum emoţiile, bucuriile, dar şi aspectele mai puţin plăcute ale vieţii de student, ( când făceam contrabandă cu țigări, precizarea ne aparține) Îmi amintesc cu nostalgie de acele timpuri şi înţeleg perfect situaţia în care vă aflaţi acum Dvs., studenţii de azi, viitorul de mâine al ţării noastre.

Ceea ce urmează nu se pretează logicii şi faptelor lui Filat. În afară de limbajul de sorginte comunist, chiar foarte comunist, Filat, având un fiu în Elveţia, îi îndeamnă să continue să fie la fel de creduli.

Volens-nolens, te întrebi dacă acest om are, în general, bun simţ. Iată mostra de demagogie:

„Dintotdeauna studenţii au fost forţa motrice a unei societăţi, iar exemplele pe care ni le oferă istoria noastră scurtă, de la declararea Independenţei şi până în prezent, demonstrează cu brio că anume tineretul studios a fost permanent în avangarda procesului de transformări şi anume tineretul studios a avut forţa să intervină decisiv de fiecare dată când în joc a fost viitorul ţării. Vă îndemn, dragi studenţi, ca şi în continuare să daţi dovadă de acelaşi activism, de aceeaşi înţelegere profundă a lucrurilor şi de aceeaşi determinare atunci când vorbim despre viitorul nostru comun, viitorul ţării noastre.”

Filat tânjeşte după un proces public de răsunet. Am impresia că unii dintre aceşti studenţi, în câţiva ani, vor fi în stare să i-l intenteze. Motivul va fi unul întemeiat . Va fi obligat să răspundă de ce le-a furat viitorul.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole