Uniunea Vamală pe cale de dispariție. Belarus-kazahstan presați politic de Putin. Dodon visează.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Planul Dodon = Planul Roșca, провалился . Uniunea vamală este la limita destrămării.  Republica Belarus a impus regimul vechi vamal la frontiera cu Federația Rusă.  Președintele Lukașenko este deranjat de politica agresivă a Rusiei. Penultima dată Belarusiei i s-a interzis să exporte produse lactate în Federația Rusă. La momentul actual, nu pot exporta nici mere. Deși, unii moldoveni ”mai șmecheri” au încercat/încearcă să introducă pe piața rusească mere moldovenești cu documentele de proveniență belaruse, aceștia își învață lecția.

Controlul vamal a fost reintrodus după învinuirile Rusiei privind reexportul unor mărfuri de către Belarus. Lukașenko a înțeles lecția. Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a menționat, în cadrul reuniunii cu guvernatorul Sankt-Petersburgului, Gheorghi Poltavcenko, că în cazul în care relațiile comerciale dintre Belarus și Federația Rusă nu vor fi normalizate Minskul se va vedea obligat să reacționeze. RUSIA, este țara care încalcă propriul statut/acord al Uniunii Vamale.

Plus la asta,  de la 30 noiembrie a intrat în vigoare și interdicția privind tranzitul teritoriului Federației Ruse a produselor din Belarus, către țări terțe.

BRAVO RUSIA. Putin se va deplasa în Minsk, cu ocazia???

Dacă inițial lui Nazarbayev (Președintele Kazahstanului), spunea că Uniunea Vamală a celor trei țări foste sovietice este soluția depășirii crizei și că alte țări doresc să semneze un acord de colaborare cu Uniunea Vamală, acum nici dumnealui nu dorește să aibă relații de lungă durată cu Federația Rusă.

Președintele kazah Nursultan Nazarbayev a anunţat deja despre posibila retragere a ţării sale din Uniunea Eurasiatică, organizaţie realizată de Kremlin în alternativă Uniunii Europene şi care include Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Mass-media a speculat că presedintele kazah a reacționat astfel în urma unui discurs al lui Vladimir Putin, care a pus la îndoială statalitatea kazahă.

Federația Rusă impune presiune, și își dorește putere geopolitică. Se vede cu ochiul liber intenția lui Putin de construi sistemul politic vechi sovietic și de a aduce toate țările ex-sovietice sub același vector moscovit de influență economică și socio-politică.

Singurul care mai susține acest vector (de mirare că nici comuniștii moldoveni nu mai susțin acest vector) este Igor Dodon.  Cu acesta este clar, dacă inițial era un mare promotor al valorilor europene (încă nu era plătit), la moment e cel mai înverșunat pro- estic (Uniunea Vamală). O singură întrebare. Cât l-a costat trădarea Patriei? ( Se poate și în lei MD, special pentru ce mai mari patrioți).

Încercând să îl copie  la gesturi și la vorbă pe Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, acesta tinde să devină un simplu Clown de SHOW politic.

Ne apucăm să săpăm tunel sub Ucraina pentru o vamă comună cu Rusia? Fără logică. 

P.S. Dodon, prima trădare este mai grea, apoi totul se normalizează.  A spune secretul altuia este o trădare, a-l spune pe al tău este o prostie.

Лукашенко мочит российские власти

 

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole