Unirea la televiziunea publică

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai sus vedeți un screenshot al paginii web a companiei publice „Teleradio Moldova”, trm.md, de pe 27 martie 2015, aniversarea Unirii Basarabiei cu România. Cred că imaginea vorbește de la sine.

Această abordare a fost posibilă datorită insistenței societății civile, în special a Mișcării Civice „Tinerii Moldovei” și a Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”. Vă amintesc că inițial, difuzarea spoturilor campaniei „Unirea înseamnă” a fost refuzată de conducerea „Teleradio Moldova” într-un mod foarte ipocrit: în scurt timp după, a fost difuzat un mesaj al lui Igor Dodon care îndemna la aderarea la Uniunea Vamală, dar și un mesaj politic al lui Vlad Filat. Ca răspuns, „Tinerii Moldovei” au inițiat mai multe acțiuni de protest, dar și un proces de judecată, iar până la urmă s-a ajuns la o soluționare amiabilă a situației. După plecarea fostului director al TRM, Constantin Marin, conducerea TRM a căzut de acord să pună în eter spoturile video. S-a recurs la soluționarea amiabilă pentru a economisi timp și resurse, pentru că era clar că în cazul punerii dosarului pe rol TRM ar fi pierdut, căci erau probe concludente de tratament discriminatoriu. Adică, un mesaj al societății civile, care nu susține nicio forță politică, a fost respins pe motiv că era publicitate politică, în timp ce două spoturi propuse de înșiși politicieni au fost acceptate.

Vedem cu ochii proprii dezvoltarea pilonilor democrației în Republica Moldova: evoluează libertatea de exprimare în spațiul public, sub presiunea societății civile, adică a cetățenilor. Dacă facem o retrospectivă un pic mai lungă, ne aducem aminte că până în 2009 nu puteai vedea la televiziunea publică nici zare de „unire”, sau măcar vreo mențiune a unității naționale dintre moldoveni și români. Așadar, încet, dar sigur, progresăm.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole