„Unirea este ultima soluţie de salvare a unui vis european…Republica Moldova se află într-o situaţie aproape imposibilă”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Alegerile anticipate spre care pare sa se indrepte Republica Moldova, precum si colapsul financiar al statului moldovean ne indreptatesc sa concluzionam ca Republica Moldova se afla la o rascruce a destinului sau statal: spre spatiul si valorile euro-atlantice sau spre un spatiu dominat de interesele strategice si economice ale Federatiei Ruse?

Exista forte politice extrem de hotarate sa impiedice cu mijloace legale, constitutionale o continuare a parcursului pro-european, in detrimentul populatiei care sufera privatiuni economice, indiferent de apartenenta etnica si religioasa a acesteia, si care incepe sa-si piarda speranta intr-o viata mai buna.

Reintregirea-tarii--marele-proiect-strategic-al-Romaniei-dupa-integrarea-in-NATO-si-UE----font-color--red--Interviu--font-Intr-o astfel de conjunctura, ideea unirii Republicii Moldova cu Romania ca o ultima solutie de salvare a acestui vis european, dincolo de dreptul nostru istoric si legitimitatea generata de actul din 27 martie 1918, ar putea sa fie privita ca o alternativa serioasa.” a declarat istoricul şi analistul Constantin Corneanu în cadrul unui amplu interviu despre situaţia din Republica Moldova şi acordat ziare.com .

Acesta a îndemnat preşedintele României să se implice public pe acest subiect:

„Presedintele Romaniei ar trebui sa-si asume acest ideal al reintregirii si sa propuna in mod formal, oficial, Parlamentului Romaniei, reprezentantilor politici ai romanilor, sa ia in discutie asumarea in mod public a acestui mare ideal. Totodata, ar trebui sa urmam modelul german din 1949 si sa trecem in preambulul unei noi Constitutii a Romaniei, sau a celei prezente, un text care sa prevada obligatia morala pentru poporul roman, pentru elitele sale politice conducatoare, de a nu renunta la idealul reintregirii tarii, respectiv inserarea urmatorului text: „Intregul popor roman este mandatat sa infaptuiasca prin libera autodeterminare, precum si in temeiul principiilor Actului Final al CSCE de la Helsinki din 1975 si ale dreptului international, reintregirea Romaniei si afirmarea acesteia ca un membru egal in drepturi intr-o Europa unita”.

Puteţi citi întreg articolul pe ziare.com .

 

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole