UNIREA, ACUM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Șase entități unioniste, printre care trei partide și trei asociații obștești, au anunțat că vor forma blocul politic „Unirea”. Este vorba de Partidul Național Liberal, Partidul Liberal Reformator și Partidul „Democrația Acasă” și de Asociația „Unirea-Onoare, Demnitate și Patrie”, condusă de Vlad Bilețchi, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, condusă de Anatol Ursu, și Blocul Unității Naționale, condus de Ion Leașcenco.

Potrivit liderilor acestor entități unioniste, lecția alegerilor parlamentare le-a demonstrat că, pentru a avea o șansă în competiția electorală, orgoliile trebuiau lăsate deoparte. Potrivit protocolului de colaborare semnat, Blocul politic nou format  „va participa într-un format comun (bloc electoral) în viitoarele campanii electorale”.

S-a spus că partidele unioniste nu au acces în noul Parlament pentru că nu a existat unitate între aceste formațiuni. Parțial adevărat, în condițiile în care a existat o concurență ne-sănătoasă pentru resursele puse la dispoziție de diferitele platforme naționaliste existente la București, coeziunea era greu de atins. Mai ales în condițiile în care liberalii moldoveni s-au declarat a fi unica portavoce a unionismului basarabean.

Rezultatul, foarte prost, obținut de formațiunile politice unioniste la scrutinul parlamentar din Republica Moldova, a fost amar și pentru cei care i-au încurajat și susținut. De aici și criticile unor comentatori politici români la adresa stataliștilor moldoveni. Voi aminti că, în ciuda resurselor avute, unioniști moldoveni consacrați, nu au trecut pragul electoral.

Nu consider că unionismul basarabean s-a dezumflat, își caută  alte forme de existență. Că este așa o dovedește faptul că cel puțin trei unioniști au intrat în Parlamentul Republicii Moldova folosind tracțiunea electorală oferită de Maia Sandu/Andrei Năstase.

Fenomenul de adaptare prin care trec în acest moment unioniștii moldoveni este un răspuns la rezultatul bun obținut în competiția electorală parlamentară de stataliștii moldoveni.

Stataliștii moldoveni au înțeles că singurul răspuns pe care ar trebui să îl dea proceselor de dezagregare a structurilor politice și sociale a statului moldovean, procese care s-au desfășurat în paralel cu cele de menținere a conflictului înghețat din regiune și formării unei identități transnistreane, îl reprezintă abordarea pe viitor a unei politici pro-Republica Moldova – acest discurs, urmat de fapte concrete, a oferit rezultate. Semn al pragmatismului  cetățenilor moldoveni.

Nu cred că Partidul Liberal, portavocea unirii cu România, își va reveni la turațiile politice avute în trecut. Decepția unioniștilor moldoveni față de prestația acestei formațiuni politice este prea mare.

Pregătirile pentru o participare în comun la viitoarele campanii electorale din Republica Moldova sugerează că vom asista la coagularea și apariția unei alte entități politice unioniste. Dar este greu de crezut că, mai vechii ori mai noii lideri, împreună cu echipele lor, ar putea consolida foarte rapid segmentul unionist pentru a obține rezultate concrete/funcții palpabile. Pragmatismul moldovenesc împiedică refacerea încrederii distruse de infatuarea liberală.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole