Uninominal. NU – Plahotniuc are să-i cumpere pe toţi. Anularea imunităţii parlamentare. NU – Plahotniuc îi va aresta pe toţi…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cât de penibili şi făţarnici sunt politicienii atunci când ajung să găsească argumente pentru a nu admite o iniţiativă a altcuiva necătând la faptul că ea este una necesară pentru reformarea clasei politice şi cel mai important – susţinută de cetăţeni.

Săptămâna trecută în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege ce ar prevede modificarea sistemului electoral şi anume – Trecerea la sistemul uninominal de alegere a deputaţilor. Mai pe înţelese – Deputaţii în Parlament să fie aleşi direct de popor. Conform sondajelor, sistemul uninominal este suţinut de 80% din cetăţeni. Paralel cu iniţiativa legislativă, a fost iniţiată o campanie de informare a cetăţenilor şi de colectare a semnăturilor în vederea susţinerii acestui proiect. În doar o săptămână, au fost colectate 350 000 de semnături. 20% din numărul celor ce participă la vot în Republica Moldova deja au semnat pentru acest proiect. Cetăţenii semnează şi susţin, cei ce sunt împotriva modificării clasei politice, umblă pe la diferite întruniri şi televiziuni de propagandă, înduplecând oamenii cu prostii. Argumentul de bază a celor ce se împotrivesc acestui proiect de lege este – Plahotniuc are să cumpere deputaţii din Parlament.

Ca replică şi contrargument: Pentru a evita vânzarea-cumpărarea deputaţilor aleşi direct de cetăţeni, eu le propun liderilor de partide un singur lucru – Să înainteze candidaţi cu verticalitate ce nu se vor vinde.

Altă iniţiativă legislativă ce provoacă agitări printre lideraşii de partide de buzunare, este Legea cu privire la abolirea imunităţii parlametare înaintată de Partidul Democrat. Am buna convingere că această iniţiativă la fel se bucură de o susţinere masivă în rândurile cetăţenilor. Ba mai mult ca atât, până a fi înaintată iniţiativa dată, absolut toate partidele susţineau ideiea că deputatul nu trebuie să se ascundă după imunitatea parlamentară. În faţa legii toţi sunt egali, inclusiv cei ce stau în Parlament. Cât de stupid nu ar suna, dar cei ce critică acestă iniţiativă strigă în gura mare peste tot că dacă imunitatea parlamentară are să fie abolită, atunci Plahotniuc are să-i aresteze pe cei toţi. Argument „beton”…

Ca replică şi contrargument şi în cazul dat – Le recomand liderilor de partide să desemneze persoane integre, oneste, fără antecedente penale, necertaţi cu legea în calitate de candidaţi la funcţia de deputat. În aşa mod v-a fi exclusă orice tentative de a-l trage la răspundere penală pe orice deputat.

Şi încă un lucru destul de important. Partidul Democrat solicită anularea art. 70, alin. 3 din Constituţie ce prevede că, „Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă…”, nu şi a art. 71 ce prevede expres că, „Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.

Aşa dar, din cele menţionate mai sus concluzia mea personală este că, Liderii de partide din opoziţie sau mai bine zis finanţatorii acestora înţeleg că, iniţiativele Partidului Democrat au o susţinere masivă a cetăţenilor, iar adoptarea lor ar contribui esenţial la schimbarea clasei politice cu adevărat. Alegearea directă de către cetăţeni a deputaţilor ar face ca legiuitorii să fie mult mai responsabili faţă de obligaţiunile lor, ar impune aleşii poporului să uite de interesele de partid şi a boierilor cu buzunare mari ce finanţează partidele politice, punând în prim plan interesul omului de rând. Ce ţine de abolirea imunităţii parlamentare. Liderii de partide înţeleg că nu vor avea posibilitatea să vândă mandatul de deputat celor ce au probleme cu legislaţia dar au nevoie să fie protejaţi de lege de o simplă legitimaţie de deputat. Dacă vă aduceţi aminte, cazul Veaceslav Platon care în direct la un post TV a declarat că, a finanţat AMN cu sume impunătoare, ca ulterior să-l vedem deputat în Parlament. Când s-a înţeles cu Filat şi a primit asigurarea că nu v-a fi „atins”, mai mult ca atât a primit acordul premierului de activa” nestingherit în Moldova, nu a mai avut nevoie de imunitatea parlamentară. Unde au ajuns Filat cu Platon până la urmă, cunoaştem foarte bine cu toţii, dar aceasta deja e altă istorie…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole