Unde sunt ei, intelectualii de stânga?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Majoritatea intelectualilor moldoveni, implicați în politică, sunt de factura dreptei. Dintre aceștia, o bună parte, sunt nemulțumiți de faptul că, aici, la ei acasă, nu-i așa cum ar fi trebuit să fie și, își permit să dea, prin nări, foc cu iz naționalist, care măcar de-ar frige, ar fi vreun rost, da’ el nici nu arde. Moldavan national fire – un fel de fum galben.

De ce, totuși, intelectualii noștri fiind, de fapt, săraci în bani, dar școliți cât de cât, preferă platforme politice centriste, de dreapta, liberale și capitaliste și, uneori cu tentă naționalistă? Interesele și necesitățile intelectualilor, după cum se știe, în lumea mare, sunt apărate și satisfăcute de stânga politică, la noi, însă, e invers, de ce?

Ar fi un raspuns, ca aceste platforme nu corespund denumirilor, dar ar mai fi unul, că platformele existente nu au la bază doctrine politice și chiar de le au, atunci în activitatea lor, fac abstracție de acestea. Dar, cu siguranță, e altceva la mijloc:  intelectualul moldovean are o problemă – criza identitară. El, intelectualul moldovean nu s-a clarificat până la capăt: se face român ori totuși ramâne moldovean?

În același timp, alte pături sociale nu duc lipsă de identitate. Tatăl meu, spre exemplu, de meserie tractorist, deja este pensionar. În aceste zile ruginii taie păpușoi cu secera, nu-l deranjează faptul că e interzisă.

–  Să știi că ești român, îi zic eu. Şi vorbești limba română, adaug.

–  Tu cunoști mai bine problema, răspunde el. Ai trei facultăți, dar… , fiind român, am dreptul să zic că-s moldovean?

–  În principiu, da. Fiecare se poate autoidentifica, răspund eu, la prima impresie frustrat de replica lui, dar până la urmă – împăcat: e român, vorbește limba română, dar vrea să-și spună moldovean.
Ce să-i fac? Îi urez sănătate și pensie la vreme!

Ce rău e sa fii de stânga, chiar nu înțeleg? Stânga, doar inseamna opoziție fața de făurirea și perpetuarea unei societăți în care economicul  domină politicul! Oare, nu de asta avem nevoie noi? Aici și acum ?

Oare, nu aici și acum  avem stringentă nevoie de a mai limita satisfacerea, cu prioritate, a cerințelor păturii celei mai avantajate a populației, a liberalismului economic neîngrădit, a elitismului disprețuitor, al vulgului,  al individualismului exacerbat?

Oare, nu aici și acum  avem stringentă nevoie de intelectuali de stânda, unde sunt ei?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii