Unde să se întoarcă Moldovenii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent, într-o postare pe facebook (https://www.facebook.com/oleinicalexandru),  Alexandru Oleinic care îmi este prieten de rețea și IRL a punctat o problemă care îmi pare interesantă.

Un milion și o sută  de mii din moldoveni sunt plecați peste hotarele țării. Asta ne-o spune chiar Biroul de Migrație și Azil. Fie temporar, fie pentru totdeauna acești oameni au ales calea străinătății. Nu au plecat pentru că nu sunt patrioți, ci pentru că vor să aibă cu ce își hrăni familiile.

Cu toții vrem ca acești oameni să se întoarcă acasă, chiar și guvernul. Din această cauză mai multe instituții ale statului îi cheamă acasă, îi cheamă să contribuie la dezvoltarea țării. Se pare că au uitat totuși că Moldova există datorită banilor care vin din străinătate. Anul trecut cei plecați au transferat cca 21 de mlrd de lei, sumă comparabilă cu bugetul de stat, care e ceva mai mare, vreo 26 de mlrd. Poate nu toate cele 21 de mlrd. sunt investite, dar chiar și așa profilul celui mai mare investitor în economia moldovenească este clar, muncitorul de peste hotare.

Cine poate să spună că administrezi corect o ţară din care oamenii fug?

Conducerea noastră realizează că este dependentă în primul rând de proprii cetățeni, chiar dacă aceștia sunt peste hotare, sau totuși nu prea?

Unde ar trebui să se întoarcă acești cetățeni și cu ce ar trebui să se ocupe? Cuvinte goale în loc de fapte. În loc de slujbe pentru oameni care să îi facă să îşi gândească viitorul acasă.

Întâi ar trebui să creăm locuri de muncă, să diversificăm și să întărim economia ca să avem cel puțin dreptul moral de chema acești oameni înapoi.

Comentarii

Eduard Butnaru

Eduard Butnaru

Masterand în analizã politicã a FRIȘPA. Absolvent al facultãții de Jurnalism și Științe ale Comunicarii din USM. Interese mai mult sau mai puțin științifice în geopoliticã, manipulare prin media, PR politic, propagandã, conflicte etnice, sociale, ...

Ultimele articole