Unde-s susținătorii lui Chirtoacă?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În cei 10 ani de aflare în postul de primar general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă i-a ajutat pe mulți artiști.

Unii oameni de creație au beneficiat de apartamente, ateliere, de creație(chipurile!), loturi scumpe de pămînt, titluri de cetățean de Onoare al municipiului, cu scutirea plății serviciilor comunale, premii, garaje etc.

Unii au fost editați pe banii Primăriei, la indicația directă a sa, apoi le-au fost achiziționate la prețuri mai mult decît bune cărțile.

Tot din bugetul sărac al  Primăriei.

Mitropoliile cele două  au beneficiat și ele de milioane pentru reparația sau înălțarea unor biserici și mănăstiri.

Chirtoacă era cu unii din cale afară de generos.

Unii artiști, și pe post de manageri culturali, au beneficiat de alocații surprinzătoare pentru diverse concerte, festivaluri și alte activități de amploare culturală.

Cînd scriem asta ne gîndim la toate teatrele și instituțiile concertistice de stat, dar și la organizațiile obștești și SRL-urile de impresariat artistic agreate de Primărie.

Sumele  variau de la 100 000 pînă la 1000 000 de lei, anual.

Despre teatrele minicipale nu zicem nimic. Erau direct subordonate oamenilor edilului.

În 10 ani au fost mulți ajutați și acum toți aceștia, in corpore, TAC!

Vreme de 10 ani activiștii respectivi îl strîngeau în brațe pe Dorin Chirtoacă, jurîndu-i credință pe veci.

Și acum TAC!

Artiști ai poporului, maeștri în Artă, artiști emeriți, cavaleri ai Ordinului Republicii și nu numai, academicieni ai Planetei Pămînt, Oameni Emeriți—toți au amnezie și TAC!

Parcă au dispărut sub pămînt.

Parcă nici nu au fost.

În sediile ce aparțin Primăriei foarte mulți artiști beneficiază de contracte de comodat(scutire de plata chiriei, doar cu achitarea serviciilor comunale!). Contracte obținute din mila lui Chirtoacă.

Și aceștia acum TAC!

O duc boierește, datorită girului primarului general aflat în arest. La domiciliu.

Rîd de el în hohote și TAC!

Eu, unul, nu m-am numărat printre favoriții lui. Cînd l-am rugat să ajute în mod serios Festivalul Național „Steaua Chișinăului–Steaua Moldovei” și să ofere un contract de comodat și pentru minibiroul organizatorilor acestui eveniment cultural anual, cu tradiții de 22 de ediții, dînsul m-a apostrofat, declarînd că-l șantajez.

Dar pentru această atitudine inexplicabilă eu nu-l urăsc și nici nu-l condamn deloc.

Îi doresc de trei ori Sănătate.

Amintiți-vă de Filat, cînd  a fost  arestat.

Chiar începînd cu prima zi de aflare a sa în izolatorul CNA, a fost susținut de o armată întreagă de artiști, pe care i-a susținut, la rîndul lui,  din banii Băncii de Economii și din bugetul Guvernului.

Filat era prim-ministru și președinte de partid al Puterii, care avea nevoie de oamenii de creație în campaniile media și în cele electorale.

Unii au fost gata să se pună pe ei și drept gaj( a se citi: garanție) numai ca monumentul  lor viu să fie cercetat în libertate.

Dumnezeu ne învață să ne purtăm unul altuia sarcinile în vreme de necaz.

Și să suferim împreună cu cei suferinzi.

De ce atunci artiștii creștini, care au fost susținuți 10 ani de primarul Chirtoacă TAC și nu-l compătimesc public, cel puțin?

De ce nu-l încurajează măcar printr-un cuvînt sau cîntec de solidaritate?

Nu cred să fi primit cineva dintre ei ordin să TACĂ.

Cred că de vină este numai domnul Nicolae Iorga, cel care a zis cîndva demult, tare demult că „Cine uită nu merită”.

Tăcerea lor nu e mai dihai decît un  presupus  șantaj de al cuiva, domnule primar general?

Iertați-i ca să fiți iertat de toate!

Vă doresc de trei ori Sănătate!

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole