Unde s-au „ascuns” voturile pentru Maia Sandu…?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Turul II al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova se v-a desfăşura exact în două săptămâni. Ambii candidaţi au început să „cerşească” voturile cetăţenilor. Defapt numărul celor „cu mâinile pupate” sau „rugaţi” să-i voteze nu este atât de mare. Cifra ar ajunge în jur de 190-200 mii de cetăţeni. Cel puţin atâta ar fi numărul celor care nu au susţinut în primul tur cadidatura Maiei Sandu sau a lui Igor Dodon, din numărul total de 1 mln. 410 mii câţi au votat. Dodon a acumulat în jur de 680 mii, Sandu 542 mii. Diferenţa dintre cei doi candidaţi este de 138 mii. Mult sau puţin? Dacă să analizăm din punct de vedere numeric şi procentual e puţin, dar dacă luăm în consideraţie faptul că ambii concurenţi au acumulat voturile a 87% din cei ce au votat, atunci este destul de mult.

Cel mai interesant este faptul că ambii candidaţi sunt convinşi în victoria lor. Doar că în data de 13 noiembrie are să avem doar un Preşedinte. Al doilea are să fie pierdant şi atunci întrebarea logică – Unde sunt voturile care-i va face Preşedinte?

În două săptămâni poate fi schimbată opţiunea de vot a celor ce au votat în primul tur Dodon sau Sandu…? Consider că e puţin probabil. Deci 1 mln. 220 mii de votanţi sunt decişi deja pentru cine vor vota. Reeşind ipotetic că la vot peste 2 săptămâni vor participa acelaşi numar de alegători, adica 1 mln. 410 mii, avem circa 190 mii de votanți indecişi. 85 mii sunt cei ce l-au votat pe Ciubaşenco. 105 mii de alegători care au votat altcineva decât reprezentantul lui Filat şi exponentul politic al Kremlinului. Lui Dodon îi suficient ca fiecare al treilea alegător ce a votat Ciubaşenco, să migreze şi ecuația e rezolvată. Votanţii lui Usatîi este electorat prorus, adica cei ce ar putea să aplice ştampila votat în dreptul lui Dodon.  La Maia Sandu situaţia e mult mai complicată. Ea are nevoie de cel puţin 170 mii de voturi ca sa-l bată pe Dodon. Dacă voturile lui Dodon înţelegem de unde ar putea veni, atunci Maia Sandu de unde să le ia, sau de la cine să le cerşească?

Astăzi candidata Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă, s-a plâns că electoratul de vârsta 18-25 de ani a fost pasiv şi nu a ieşit la vot. Eu admit că dacă o parte dintre tineri de vârsta dată ar fi eşit la vot, atunci situaţia ar putut fi nu în folosul Maiei Sandu. Să nu credeţi că acest electorat nu este proeuropean. Ei pur şi simplu fac parte din generaţia celor ce au simţit pe pielea lor ce înseamnă reformele Maia Sandu. Din 2013 până 2015, în perioada când în fruntea Ministerului Educaţiei era chiar Maia Sandu, peste 40 mii de liceieni au primit note negative la BAC, iar sălile de examinare au fost dotate cu camere de supraveghere video. Apoi iată că cei ce nu au promovat BAC-ul şi au primit un simplu certificat că au absolvit 11 clase, astăzi au vârsta de 20-23 ani. Dacă credeţi că ei au să voteze Sandu vă greşiţi amarnic. Ei mai degrabă vor baicota alegerile. Şi atunci unde stau „ascunşi” şi de unde să-i găsim pe cei ce ar putea vota Maia Sandu în data de 13 noiembrie? Maia ştie, Năstase ştie, Ţopa ştie, doar că ei râd atunci când sunt întrebaţi de susţinere.  Zicala din bătrâni ne învaţă că, râde cel ce râde la urmă. Vedeţi să nu plângă cineva că vouă astăzi vă este tare vesel…

P.S. Să fiţi prudenţi în ziua alegerilor. Are să fie data de 13, iar 13 e cu ghinion pentru toată gaşca voastră. Întrebaţi-l pe Filat, care stă în Penitenciarul 13, cât e de norocoasă această cifră de 13…?

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole