Unde mergem, oameni buni?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eram așa de supărat marți seara, că de la ora 16:00 pînă la 18:30 n-am găsit nici un taxi disponibil în capitala statului proeuropean Republica Moldova.

Trebuia să-mi transport de la tipografie acasă un lot de două noi titluri de cărți.

—N-avem mașini!–îmi spuneau duduițele de la toate companiile de profil din Chișinău. Fără a se scuza, cel puțin.

Mi-am luat cîte un exemplar de carte și cu ele la braț am plecat acasă, cu troleibuzul.

Ieri, la ora 13:00, în timp ce veneam de la tipografie, șoferul de taxi mi-a explicat problema: Sunt fost polișist, în 2007 am fugit din Moldova în Spania, apoi în Italia, unde am lucrat cu un alt coleg de Poliție și cu soțiile noastre mai pe urmă. Era pe vremea lui Voronin și Dodon. Sărăcie nebună!  Am revenit acasă, mi-am construit casă și acum lucrez șofer de taxi. Mă întrebi de ce nu sunt mașini libere în Chișinău, chiar dacă prețul unei călătorii de la Botanica pînă în Centru nu mai e 35 de lei, dar 55???

Crezi că e din cauza orelor de vîrf?

Nu, din păcate adevărul e altul.

De cînd s-au introdus contoarele astea, avem comenzi tot mai puține, dar și pe astea nu le putem acoperi, fiindcă numai în garajul firmei noastre, care are 5 numere de taxi, stau ca și moarte 50 de mașini!

Nu-s șoferi!

Toți au fugit în Anglia, unde salariile sunt incomparabil mai mari decît în Moldova!

—E adevărat că o parte dintre șoferi își lasă mașinile în stradă și joacă, în timpul zilei și-al nopții, la aparate, adică la jocuri de noroc?-intervin eu.

—-Ooooooooooooooo!-exclamă șoferul, și asta-i corect! Avem drogați peste drogați. Copiii se droghează la computere, Ipade, Smartphoane, fiind bolnavi de boala numită: Dependență Cibernetică. Chelneri în baruri și cafenele nu-s.

–Tipografi nu-s și din cauza asta firmele de profil nu pot realiza la timp comenzile multe de carte, zic eu.

–Familii n-avem!-continuă el. În fiecare sat, cu circa 600-800 de locuitori rămași, sunt tocmai 8 baruri, unde, înscriși pe liste, beau pe datorie, rachiu după rachiu, toți cetățenii cu drept de vot. Producătorii de vin au dat faliment. Nimeni nu cumpără vin, toți beau votcă, la prețul de 2 lei paharul!!! Iată așa noi, moldovenii, am ajuns pe locul II în Europa sau în lume, după Belorusia, la consumul de alcool!

—În casa unde locuiesc eu, îl completez, copiii trăiesc fără mame. Ele lucrează ba în Israel, ba în Turcia, ba în Spania, ba în Anglia. Tații lor beau și fumează, de rup, blestemînd politicienii, de parcă ei le-ar duce banii și pașii la bar, din zori pînă-n noapte.

—Las-că și politicienii  îs buni, conchide șoferul. Festivalul Familiei lui Dodon nu va întoarce mamele acasă. Părinții au nevoie de apartamente și de salarii NORMALE. Nu ca în Anglia, că acolo-s de lux, dar măcar NORMALE. Dodon a mai fost odată la guvernare, cu PCRM-ul lui Voronin. Și ce a făcut atunci? Ne-a dat salarii NORMALE? O pleașă. Să fie bun și să tacă. Și să nu ni-l mai dea drept model pe Putin, cel care a semnat Legea cu privire la pensii în Rusia, prin care bărbații se vor pensiona la 65 de ani, iar femeile la 60. Adică să nu mai ajungă s-o vadă!

—Mă-ntunec, vorba lui Eminescu, e groaznic ce spui!

—Ah, Dodon, Dodon, încheie șoferul discuția noastră, prost e moldoveanul nostru, cel care te mai crede și azi, în 2018!

Dă-i, Doamne, mintea cea de pe urmă ACUM!!!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole