Undă Verde pentru Votul Mixt

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Precum era și de așteptat, Comisia de la Veneția a fost bună cu guvernarea de la Chișinău.

Bună-bună, chiar dacă presa antiPutere a titrat o zi întreagă, in corpore, unul și același titlu: Comisia a dat Aviz Negativ votului mixt!

Crezînd, probabil, că toți cititorii sunt proști.

Adevărul e cu totul altul.

Comisia nu putea să nu dea undă verde unei legi adoptate, fie și în prima lectură, de Parlamentul unui stat suveran, așa precum a și specificat Comisia în Recomandările sale, care nu se pot numi AVIZ, fie și negativ.

Unele recomandări ale Comisiei sunt demne de luat în seamă de legislatorii de pe Bîc și nu văd cum aceștia s-ar putea lipsi de unele sfaturi care vin în direcția îmbunătățirii Legii, în sprijinul ei.

În comparație cu textul integral al Legii, recomandările propuse, și nu impuse, să fie clar, sunt insignifiante și nu zdruncină temelia noului model de sistem electoral, pe cale să fie aplicat în practică de Comisia Electorală Centrală în viitorul scrutin electoral din 2018.

Unicul lucru  straniu din Recomandările juraților europeni e că s-ar cere, în viziunea lor, o și mai mare susținere din partea alegătorilor referitor la această lege.

Nimic mai fals!

Întru susținerea sistemului uninominal, care, datorită impertinenței socialiștilor, s-a transformat în unul mixt, au semnat peste 800 000 de alegători.

N-au semnat doar 25 de președinți de ONG-uri sorosiste și 15 directori de site-uri finanțate de FSB și de urmașii lui Filat, prin fosta Bancă-a poporului.

Din cei 101 deputați aleși pe liste de partid, au zis DA acestui sistem 74 de legislatori.

Parlamentul a spus DA, Guvernul–DA și Președintele–DA.

Sondajele realizate pe tot teritoriul republicii au demonstrat că peste 70 % dintre alegători aprobă noul sistem de vot.

Faceți doar o simplă comparație: pentru adoptarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană au votat 57 de deputați și atunci nimeni nu a catalogat numărul mai mic de votanți drept lipsă a unui CONSENS LARG al Societății.

Dar tot răul cu binele lui.

Evident că instanța respectivă nu putea adopta niște recomandări univoce, din punct de vedere politic.

Important pînă la urmă e faptul că președintele de Parlament Candu a declarat că deputații vor lua în calcul TOATE recomandările Comisiei de la Veneția, astfel încît Legea Votului Mixt să fie adoptată în varianta finală pînă la finele lunii iulie 2017.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole