“Una mie, una ţie, alta ţaţei Mărie”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La Chişinău, ca şi la Bucureşti, din raţiuni diferite, dar tot ca urmare a ultimelor alegeri, parlamentare în Republica Moldova şi prezidenţiale în România se discută componenţele viitoarelor guverne, ale celor două state româneşti. Unul dintre cei trei lideri politici care decid nominalizările pentru principalele funcții de conducere în stat, dar și portofoliile ministeriale din statul european, dintre Prut şi Nistru, a menţionat ceea ce numea, cu lejeritate, practica europeană.

Practica europeană? Aceasta include şi promovarea unor chipuri noi în arena decizională de la Chişinău. Altfel, aplicarea principiului neaoş “una mie, una ţie, alta ţaţei Mărie” riscă să genereze dreptul …la prima nemulţumire public şi spumos afirmată în faţa vânătorilor de disensiuni între cei care, oficial, vor o cale europeană de dezvoltare, spre Vest, a Republicii Moldova.

Cât priveşte chestiunea alegerii viitorului preşedinte al Republicii Moldova, contrar calculelor politicianiste, nu este exclus ca până în anul 2016, ca urmare a evoluţiei previzibil constructive şi benefice, pentru România, a preşedintelui nou ales, să apară iniţiativa, de jos în sus, a propunerii, la Chişinău, a şefului statului în funcţie la Bucureşti, aşa cum Alexandru Ioan Cuza a fost ales iniţial în inima Moldovei, apoi a Ţării Româneşti.

Este o ipoteză teoretic posibilă, una şi ca reacţie viitoare, a votanţilor tineri, faţă de încremenirea în proiect a aceloraşi feţe bisericeşti, vorba vine, din catedrala politichiei de pe râul Bîc.

„Avem trei funcții în stat: premier, președinte de Parlament și președintele țării. “ Asta afirma un lider hâtru şi replica pe care o merita era simplă:”Şi ce o să faceţi cu acestea?” Teoretic, fiecare formaţiune politică, oficial pro-Vest, va nominaliza previzibili candidaţi. Ce se va întâmpla apoi se ştie.

Dar până în anul 2016 multe se vor schimba la Chişinău. Vă mai amintiţi cine se credea, pe cai mari, în Bucureşti, în anul 2012? După doi ani s-a ales praful şi pulberea de imaginea şi viitorul lor.

Generaţia celor care refuză repetarea istoriei a schimbat pe cei ce se credeau eterni, cu cei care oferă o perspectivă pragmatică, constituţională, legală, într-un climat în care lucrul bine făcut este ţinta oficială.

Şi acest tsunami pornit în România poate ajunge şi la Chişinău, pe cale democratică, dar ireversibilă.

Vremea iarmarocului politic va apune şi între Prut şi Nistru.

_________________________________________

Opinii complementare, ale unui român din dreapta Prutului şi a unuia din stânga Milcovului de azi puteţi viziona mai jos, dacă doriţi. Vă mulţumesc frumos.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole