UN VOT ISTORIC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Diplomaţia moldovenească a înregistrat o victorie istorică: Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care cere Federaţiei Ruse să se conformeze dreptului internaţional şi să îşi retragă militarii şi armamentul aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Aşa cum scrie şi în textul rezoluţiei, e vorba strict de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), şi nu de contingentul de pacificatori ruşi din cadrul trupelor de menţinere a păcii. Prezenţa soldaţilor ruşi încalcă flagrant suveranitatea, integritatea teritorială şi constituţia Moldovei, potrivit căreia ţara şi-a proclamat neutralitatea permanentă. Retragerea acestor militari a fost solicitată în repetate rânduri de autorităţile de la Chişinău, atât în cadrul organizaţiilor internaţionale la care Moldova este parte, cât şi în dialogul direct dintre Chişinău şi Moscova. Şi în ciuda promisiunilor făcute de tot atâtea ori, ba chiar a angajamentelor asumate – de exemplu, la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 – Rusia şi-a menţinut militarii din Grupul Operativ şi zecile de mii de tone de armament în regiunea transnistreană, în sprijinul regimului separatist de la Tiraspol. Mai mult, din 2003, subiectul GOTR a fost îngropat – în sens figurat – la OSCE, unde Rusia s-a opus de fiecare dată luării unei decizii.

Iată că acum avem o rezoluţie ONU – una cu atât mai importantă dacă privim scorul obţinut şi ţările care au aprobat-o, un indiciu al susţinerii de care se bucură Republica Moldova. Sunt 64 de voturi pentru, din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Spaniei, Italiei. Au fost alături de Moldova, ca întotdeauna, România, Georgia, ţările baltice, Ucraina şi multe alte state. Ofensiva diplomatică a Moscovei, care a votat împotriva rezoluţiei, a reuşit să convingă alte 14 state, printre acestea, Coreea de Nord, Venezuela, Iran, Siria, Sudan şi Zimbabwe. Au fost 83 de state care s-au abţinut de la vot – un indiciu clar al insistenţei diplomaţiei ruse. Numărul mare al celor care nu au votat deloc se explică prin faptul că nu au vrut să antagonizeze Rusia printr-un vot pentru rezoluţie, dar nici nu puteau să voteze împotrivă, în contradicţie flagrantă cu dreptul internaţional, care interzice prezenţa trupelor străine pe teritoriul altei ţări, fără consimţământul acesteia.

Evident, ştim cu toţii că o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, deşi are valoare juridică, are un caracter de recomandare şi nu unul obligatoriu, precum o rezoluţie a Consiliului de Securitate a ONU. Asta nu înseamnă că poziţia Rusiei se va schimba brusc şi că Moscova îşi va chema acasă imediat cei peste 1400 de militari din regiunea transnistreană. Implicaţiile adoptării acestui document oficial la Naţiunile Unite sunt însă importante: subiectul grupului operativ de trupe ruse (GOTR), aflat ilegal în regiunea transnistreană, este acum pe agenda Naţiunilor Unite. Şi va rămâne în vizorul comunităţii internaţionale până când retragerea militarilor ruşi şi a armamentului de acolo se va încheia. Acesta e motivul pentru care delegaţia rusă la ONU a propus – fără succes – amânarea dezbaterii şi votului rezoluţiei şi pentru care a încercat din răsputeri să convingă cât mai multe ţări să se opună adoptării ei.​

Comentarii