Un „R” ce schimbă multe: PCM vs PCRM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Comuniştilor din Moldova (PCM) intenţionează să se înregistreze oficial la Ministerul Justiţiei şi să participe la viaţa social-politică din ţară. Membrii acestuia critică activitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), spunînd că partidul s-a transformat în unul de orientare liberal-burgheză, care a uitat valorile comuniste autentice. De cealaltă parte, deputatul PCRM, Iurie Muntean, a declarat că apariţia PCM ar fi dirijată de premierul Vlad Filat şi fostul preşedinte al ţări, Petru Lucinschi, care doresc să rupă măcar o zecime din voturile comuniştilor.

„Partidul Comuniştilor din Republica Moldova s-a transformat într-un partid pseudo-comunist de orientare liberal-burgheză, care-l serveşte pe unul din cei mai bogaţi oameni din Moldova, pe fiul ex-preşedintelui ţării, Oleg Voronin. Cei opt ani de guvernare comunistă s-au finisat cu faptul că săracii au devenit mai săraci, iar bogaţii şi mai bogaţi”, a menţionat liderul PCM Igor Cucer. Membrii PCM s-au arătat îngrijoraţi şi de apropierea dintre PCRM şi PLDM, spunînd că o eventuală coaliţie ar face ca „ideea socială să fie îngropată odată şi pentru totdeauna”.

Cucer a mai menţionat că intenţia de a fonda partidul a apărut încă în 2003, cînd au şi încercat să se înregistreze ca partid, însă autorii ideii au trebuit să se dezică de ea, fiind supuşi unor percheziţii organizate la comanda lui Vladimir Voronin. Membrii PCM speră ca în decurs de 3-4 luni să finiseze înregistrarea la Ministerul Justiţiei şi în viitor să participe la alegeri. Pînă atunci însă, ei au declarat că în actualele alegeri locale îl vor susţine pe candidatul din partea partidului „Ravnopravie”, Valerii Klimenco, pe lista căruia şi candidează la funcţia de consilieri municipali.

La rîndul său, deputatul comunist Iurie Muntean a declarat pentru presă că prin aceste declaraţii se încearcă crearea unui subiect de prost gust care să preocupe oamenii cel puţin o zi-două. „Este vorba de o grupare, dacă nu mă înşel, de maxim cinci oameni, dintre care trei au participat la conferinţa de presă. În spatele acestui proiect jalnic stă actualul prim-ministru Vlad Filat şi „faimosul” Petru Chirilovici Lucinschi, care încă prin 2002-2003 a lansat această idee, pentru că nu se putea împăca cu faptul că a pierdut puterea odată şi pentru totdeauna. Eu nu m-aş fi mirat dacă Ministerul Justiţiei, care se află în portofoliul partidului Liberal Democrat, va înregistra acest partid. Însă vreau să vă spun că acest subiect, eu personal şi partidul nostru, îl vom uita imediat după ce plecaţi dumneavoastră”, a mai spus Muntean.

Membrii Partidului Comuniştilor din Moldova nu au putut preciza cîţi membri sau simpatizanţi are formaţiunea, făcînd referinţă la „cele 250 de mii de moldoveni, membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice”. Deşi mizează pe un comunism pur şi spun că se poziţionează în stînga PCRM, membrii PCM au declarat că ei respectă dreptul la proprietatea privată şi dreptul cetăţeanului de a crede în Dumnezeu.

ştire scrisă pentru ei publicată şi aici

Comentarii